Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. дхн Христиан Василиев бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Проф. дхн Христиан Василиев бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Днес на тържествена церемония в заседателната зала на Факултета по химия и фармация ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев удостои проф. дхн Християн Василиев с Почетен знак със синя лента.

Деканът на факултета проф. дхн Тони Спасов разказа пред присъстващите колеги за съвместната си работа с проф. Василиев: „Това е колега, който има почерк в своята научна дейност, изразена чрез публикациите, уважаван преподавател, създател на магистърска програма.” Деканът поздрави проф. Василиев и му пожела още дълго да е сред своите колеги във факултета.

1

Проф. Василиев благодари за високото отличие и подчерта пред гостите си, че от датата, на която се е записал да кандидатства в Химическия факултет - 15 август 1967 година, до днес са минали цели 47 години. „Не само конкурсният изпит, и следването беше тежко и отговорно, имаше хубав творчески дух, но важното беше да намериш задача, която не е била решавана, да намериш явление, осмислянето му, количественото му описание и да имаш хубав положителен резултат.”

Проф. Василиев си припомни за годините, в които е имало не бакалаври и магистри, а специалист химик-органик или неорганик, за работата си във факултета и за своите колеги. „Искам да кажа, че в действителност съм щастлив, защото имам най-голямата награда за един даскал, а именно учениците да надминат учителя си”, заяви още проф. Василиев и допълни, че в залата пред него днес седят професори, които са негови бивши студенти.

2h