Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Представяне на книгата „Българската история в 100 личности”

   
Представяне на книгата „Българската история в 100 личности”

В препълнената Аула на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше представена книгата „Българската история в 100 личности”. Представянето започна с изпълнение на народната песен „Девойко мари хубава” от студентката Мария.

„Никоя личност от българската история не представлява просто бронзов бюст и гранитен постамент, става въпрос за живи хора. Когато започнем да говорим за живите хора, за реалните личности, очакваме това да е от някой възрастен, беловлас историк, професор, който да я разкаже. Вероятно историята ще звучи по-добре, ако някой е бил свидетел. Ако не е, по-добре е да бъде разказана от млади любопитни хора, които имат десетки, стотици въпроси към личностите от българската история, отколкото хора, които ни развеждат само из постаментите”, каза водещият на събитието Драгомир Симеонов. Той изрази радостта си, че тази книга е разказана именно от млади и изключително любопитни хора.

DSC_1103_600x400

„Особено ми е приятно тази вечер сред вас, тъй като сме на представяне на един успешен проект на тези млади момчета, силно изкушени от историята. Приятно ми е и съм поласкан, защото твърдят, че аз съм виновникът за техния интерес към историята. Всъщност, аз имах шанса да работя с едни изключително будни, мотивирани и наистина страхотни ученици. Приятно ми е, защото си имат своя собствена кауза, защитават я и работят за нея. За разлика от повечето хора на тяхната възраст, избягват мрънкането за трудностите в живота в България и си следват своята кауза до край”, каза гл. ас. д-р Никола Дюлгеров, който е бил техен преподавател по история в 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”.

DSC_1114_600x400

Гл. ас. Христо Беров, научен консултант и редактор на книгата също поздрави авторите: „Аз се познавам с двама от тримата автори – малко по-отдавна, покрай техните кандидатстудентски вълнения. Те са едни изключително любопитни, амбициозни, смели млади хора. Заели са се с нелека работа. Те ще получат критиките, ще получат солидна доза пренебрежение от професионалните историци”. Той отбеляза още, че историята не може да бъде разказвана единствено от професионални историци, защото иначе би се монополизирала.

DSC_1123_600x400

„Това, което има в тази книга, не е наука. Това трудно може да се нарече енциклопедия. Това е един любопитен поглед към българската история през съдбите на сто личности. Сто личности, които са емблематични. Тук ще намерите Ботев, Левски, но ще намерите и хора, които вероятно за голяма част от вас ще бъдат откритие. Българската история не е само големите личности, не е само пиковите моменти”, каза гл. ас. Христо Беров и пожела на момчетата да продължават с амбициозната задача, която са започнали.

Авторите на книгата "Българската история в 100 личности" Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев разказаха как се е стигнало до създаването на книгата.

DSC_1134_600x400

„Преди 2 години, когато се готвех за изпита си по история, създадох страницата „Българска история“, която не беше обмислена идея. Едва след няколко месеца, когато видяхме, че хората се развълнуваха от нея и им повлия, решихме, че това ще е нещо, което ще остави отпечатък в живота ни”, обясни Марио Мишев.

DSC_1136_600x400

Няколко месеца по-късно българин, които живее в Америка, им помага безвъзмездно за създаването на сайта. „Тогава си казахме, че освен да представяме историята пред активни млади хора в интернет, трябва да излезем и да вършим всякакви неща, които са социално насочени”, сподели другият автор Иван Кънчев.

DSC_1166_600x400

Първата подобна инициатива е филмът за полковник Владимир Серафимов, чието представяне в Родопите е едно от най-запомнящите се преживявания за екипа на „Българска история“. Оттогава започват усилено инициативите извън интернет, които целят да запалят любовта към историята у най-различна аудитория.

Авторите разказаха как се е родила идеята за документалната поредица „Легендите оживяват”, филми, които показват при срещите си в различни училища из България.

DSC_1161_600x400

Екипът показа и снимки от своите обиколки и се спряха на някои от най-запомнящите се истории: „Абсолютно навсякъде, където отидохме, хората ни посрещаха с усмивка и бяха готови да ни разкажат всичко. Те вярваха в нас и ни казваха: „Вие сте младите, вие сте хората, които могат променят нещата, а те не отиват никак на добре”, добави още Марио Мишев.

„Опитваме се по всякакъв възможен начин да покажем, че историята може да излезе от скучните учебници, които после се превръщат в скучни книги, които четат само хора, които се занимават с история, а за всички останали историята остава просто наука, която ги е измъчвала в училище”, отбеляза Иван Кънчев.

Именно затова те започват да обикалят из българските училища и да разказват на учениците историята по интерактивен начин – чрез видеоклипове, разговори и приятелско отношение, за да създадат у децата влечение към българската история.

Екипът представи на гостите късометражния филм „Асен Йорданов – българският авиатор”. Авторите обясниха, че често използват подобни филми за личната история на известни личности в обиколките и срещите си в българските училища.

„Трудно ми е да кажа защо избрах точно тези трима млади хора за написването на книгата. Тази идея е от почти 5 години и винаги съм си представял, че тази книга ще бъде написана от професионални историци”, каза Момчил Тодоров, чиято е идеята за създаването на книгата.

DSC_1151_600x400

В продължение на 8 месеца издателят проучва момчетата и тяхната дейност, преди да реши да им помогне за заснемането на поредицата „Легендите оживяват”. След съвместната им работа, той им предлага да напишат поредицата "Българската история в 100", първата от която е книгата "Българската история в 100 личности". Момчил Тодоров благодари на авторите за написването на книгата и каза, че това представяне ще стане еталон за представянето на книги в бъдеще.

Авторите разказаха, че при първоначалния подбор са избрали около 300 личности, повечето от които военни. Благодарение на Момчил Тодоров, те успяват да подберат личности от всички сфери, сред които не всички са с български произход.

„Ние се опитваме да отправим посланието, че нашата история е съвкупност от тези личности които по някакъв начин са отдали живота си на България. Откакто се занимавам с история, чувствам, че има личности, на които искам да подражавам”, призна Марио.

След представянето на книгата, публиката имаше възможност да зададе своите въпроси към авторите. Първият въпрос беше за личността, която най-много ги е впечатлила. Оказа се, че всеки от авторите има различни предпочитания – Луи Айер, Неделчо Бончев, Дан Колов, Асен Йорданов, Владимир Димитров, Борис Христов.

DSC_1126_600x400

Авторите отбелязаха, че през месец октомври планират да издадат втората книга от поредицата „Българската история в 100 събития” и изразиха искрената си надежда третата книга да бъде „Българската история в 100 дестинации”.

Един от гостите на представянето разказа, че идва за събитието от Варна, след като преди месец се впечатлява от страницата „Българска история”. Той поздрави авторите и допълни, че изключително много разчита на тях, защото пишат за историята на държава, която според един застрашителен процент от младите няма бъдеще.

Накрая авторите благодариха на всички присъстващи, а тяхната колежка от специалност „Политология” Мария изпълни песента „Я кажи ми, облаче ле бяло”.

DSC_1100_600x400