Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Открита лекция “Китайска живопис – сливане на човека с природата“

   
Открита лекция “Китайска живопис – сливане на човека с природата“

В Зала 2 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя открита лекция „Китайска живопис – сливане на човека с природата“ с водещ Силви Велев. Събитието бе организирано от Институт „Конфуций“ към СУ.

Присъстваха специалисти синолози, хора, изучаващи източни езици, китайски граждани и студенти от Художествената академия, които проявиха интерес да се запознаят с източния поглед върху художественото изобразяване. Лекцията започна с кратко представяне на лектора Силви Велев, който сподели опита си през годините с рисуването в стила на китайската живопис, както и трудностите, които е изпитал. По негови думи калиграфията и живописта са две неразделими същности в китайската култура и е необходимо човек да е овладял и двете, за да може да изпита истинско удовлетворение и свобода в заниманията си.

Silvi-2

Лекцията бе разделена на две части - теоретична част и демонстрация. По време на теоретичната част Силви Велев представи кратък исторически преглед на развитието на китайската живопис, основните инструменти, които се използват, основните направления и най-големите имена в това изкуство. Последва демонстрация, след която присъстващите също имаха възможност да опитат да пресъздадат върху хартията образите на бамбука и хризантемата.

По време на лекцията беше представена и книгата „Шътао и неговите беседи за живописта“, посветена на най-големия художник и теоретик на китайското изкуство от края на XVII и началото на XVIII в.