Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Химиците от випуск 2013 от Факултета по химия и фармация на СУ получиха своите дипломи

   
Химиците от випуск 2013 от Факултета по химия и фармация на СУ получиха своите дипломи

 

Днес на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Климент Охридски“ 140 бакалаври и магистри химици от випуск 2013 получиха своите дипломи. Пълните отличници сред завършващите са 10.

Тържественото събитие бе открито от декана на Факултета по химия и фармация проф. дхн Тони Спасов. Той поздрави завършващите студенти и техните близки и добави: „Ще ни липсвате всички вие, наши студенти! И на преподавателите, и на служителите! Една от причините за тази емоционална връзка до голяма степен се дължи на отношенията, които изграждахме по време на вашето следване. Те понякога стават лични и за нас никога даден випуск не е поредният випуск.“ Проф. Спасов добави още, че друга причина за поддържане на добрите взаимоотношения е, че и преподавателите, и студентите винаги са държали на честните отношения.

12

Деканът на Факултета по химия и фармация пожела на всички абсолвенти здраве, успехи и в кариерата, и в личния живот. Той изрази убедеността си, че връзката между завършващите днес химици и факултета няма да бъде прекъсната. „Естествено, вие можете да се обръщате към Факултета като към място, като извор на нови познания, когато започнете своята кариера. Също така естествено, че вие ще получите внимание от вашите бивши вече преподаватели. Нормално е и да си сътрудничим за в бъдеще, тъй като много от вас с повече или по-малко късмет ще стигнат до отговорни позиции. На такова сътрудничество винаги сме разчитали“.

Проф. Спасов изрази убеждението си, че факултетът ще има повод да се гордее със своите възпитаници. „Очакваме от вас да продължите трудната борба за отстояване на малко повече човещина, малко повече честност, малко повече отговорност пред всичко, което човек започва да прави. Пожелавам ви хубав, пълен с ентусиазъм път!“

1

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев изрази радостта си, че има възможност да присъства на завършването на поредния випуск от възпитаници на един от най-добрите факултети на СУ – Факултетът по химия и фармация. Той отбеляза, че в последната рейтингова система на висшите училища в България ФХФ е на първо място в страната в направление „Химия“ и на съкрушаващо разстояние от следващия университет. „Казвам това за съжаление, защото, за да се развива една наука трябва конкуренция, а конкуренцията в момента си я създаваме повече самите ние в рамките на нашия факултет”, добави ректорът.

Проф. Илчев поздрави випускниците със завършването на поредния етап от тяхното образование и изрази искрената си надежда да не спрат до тук. Като историк той припомни развитието на отношението към образованието през годините – до Първата световна война, за да станеш кмет е било достатъчно да си завършил четири отделения, в годините между двете световни войни за високо образование се е смятало гимназиалното, в годините след Втората световна война постепенно като еталон на високо образование започва да се утвърждава университетското образование. „Сега бакалавърската степен съвсем не е достатъчна”, каза ректорът и пожела на завършилите да мечтаят и работят за по-високо образование.

„Млади колеги, този ден е тържествен за вас, но се надявам, че няма да забравите за тези, които най-много са ви подкрепяли до този момент – вашите родители и вашите близки и които предполагам, че днес се вълнуват повече и от вас. Пожелавам ви успех в живота, да не губите любопитството си”, каза в заключение проф. Илчев и обяви випуск 2013 г. за завършил.

2

Доайенът в катедра „Физико-химия“ на ФХФ проф. дхн Димо Платиканов също поздрави събралите се в Аулата на СУ и изнесе кратко тържествено слово.

След това проф. Илчев връчи дипломите на отличниците на ФХФ – бакалаврите от специалност „Химия” Николета Кирчева и Явор Новев, както и на Еленица Георгиева, специалност „Химия“, магистър в програмата „Съвременни методи за синтез и анализ на органични съединения”. Всички те получиха поздравителен адрес от името на деканското ръководство на факултета, грамота за отличен успех от ректора на СУ, златна значка отличник на СУ и книги.

5
6
absolventi_himija