Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Денислава Шентова от НПМГ е първата дама победител в юбилейното десето национално състезание по компютърни мрежи за ученици 2014 г.

   
Денислава Шентова от НПМГ е първата дама победител в юбилейното десето национално състезание по компютърни мрежи за ученици 2014 г.

Денислава Шентова

На 12-13 април 2014 г. в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към МОН се проведе Десетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Събитието бе под патронажа на Министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, организирано съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски” - Факултета по математика и информатика /ФМИ/ и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

В юбилейното издание на състезанието във ФМИ се събраха над 80 ученици от цялата страна. Голяма част от тях са курсисти в Сиско академии в страната, други изучават мрежови технологии като част от учебния план в средното образование, а трети са самостоятелно подготвящи се по темата, установили, че специалистите в тази област са сред най-търсените в момента и през следващите 10-15 години.

Състезанието се проведе в два кръга - теоретичен тест за всички ученици и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 15-те финалисти.

За подготовката на теоретичния тест и практическия казус специалистите от ФМИ ползваха материали от програмата “Сиско мрежова академия”.

Проф. Красен Стефанов, преподавател във ФМИ и председател на журито, обяви имената на победителите.

1

Проф. д-р Мария Нишева

За първи път в досегашната история на състезанието първото място заема дама - Денислава Шентова от Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов", която надгради третото си място от миналата година. Второто място бе за Илиян Барзев от Професионалната гимназия по механоелектротехника, гр. Пазарджик, а трети стана Никола Божинов от Технологично училище електронни системи (ТУЕС). Всички първенци в тазгодишното състезание са абитуриенти.

7

Дванадесетокласниците, чийто резултат от теста и практическия казус на състезанието е над 5.50, получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, като тази оценка им се признава за резултат от кандидат-студентски изпит по специалността.

2

Доц. д-р Димитър Биров

Победителите получиха предметни награди от спонсорите – Телелинк, HP, VMWare, ICN.bg, Сиско Системс и Българска асоциация на мрежовите академии (БАМА), а директора на училището с най-много участници ТУЕС Стела Стефанова получи ваучер за закупуване на безжичен рутер.

От името на организаторите приветствие поднесе проф. д-р Мария Нишева, зам. декан на ФМИ. Тя поздрави всички участници в състезанието с постигнатите успехи, които са резултат от дългогодишен, целенасочен и сериозен труд. „Това, което ще получите, в резултат на подготовката и участието в такива състезания, е изключително полезно за вас и ви дава способността да се учите целенасочено през целия живот, да усвоявате нови знания, да се трудите сериозно и упорито, да бъдете мотивирани и да решавате сложни сериозни задачи в реално време и по такъв начин да бъдете полезни на себе си и на обществото” каза проф. Нишева. Тя благодари на организаторите, без чиито самоотвержен и неуморен труд състезанието нямаше да се проведе и да постигне този успех.

3

Доц. д-р Димитър Биров, функционален ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, пожела на участниците дръзновение и да не се притесняват от възможността да се провалят, защото провалът учи много повече, отколкото успехът.

Иван Иванов, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии" в МОН, прочете поздравителен адрес от името на министър Анелия Клисарова. В поздравителния адрес се акцентираше, че всички участници трябва да имат самочувствие, че знаят и умеят неща, които ги правят конкурентноспособни и готови за нови предизвикателства. Той шожела на участниците много нови успехи, да запазят състезателния си дух и желанието за победа.

4

Иван Иванов

Теодора Борисова, председател на БАМА , също поздрави всички организатори и участници. Представителят на златния спонсор на събитието - Иван Житиянов, директор „Системна интеграция“ в „Телелинк” ЕАД, насърчи младите участници да следват своите цели в областта на компютърните мрежи и обеща „Телелинк” и в бъдеще да подкрепя подобни инициативи. Александър Иванов, ръководител отдел „Windows & Cloud“ в HP, акцентира върху нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри в областта на ИКТ.

61

Кристина Стоицова, директор “Развойна дейност” във VMWare запозна участниците с популярните заблуди относно разработването на софтуер и призова учениците още от първите години на следването си да потърсят подходяща за тях стажантска програма като първа стъпка към успешна кариера.

5

Проф. Красен Стефанов

Юлиян Бориславов, управител на ICN.bg, традиционен спонсор на състезанието, припомни инициативата на компанията Bgschool.bg, която дава възможност на всеки ученик за безплатен хостинг при качване онлайн на училищни проекти.

Българските състезатели по компютърни мрежи бележат изключителни успехи и на международните състезания по мрежи през последните години - завоювани първо място през 2013 г., първо отборно място през 2011 г., първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г.

Видео от събитието можете да видите тук

6