Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Д-р Мария Алисия Урибе-Вийегас изнесе лекция на тема "Антично злато от Колумбия - контекст, технология и символика"

   
Д-р Мария Алисия Урибе-Вийегас изнесе лекция на тема "Антично злато от Колумбия - контекст, технология и символика"

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Мария Алисия Урибе-Вийегас, директор на Музея на златото в Богота, (El Museo del Oro), изнесе лекция за античното злато на Колумбия.

Събитието бе открито от доц. Людмила Илиева, ръководител на катедрата по Испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии на СУ, приветства гостите с добре дошли и благодари за оказаното съдействие за провеждането на събитието на декана на ФКНФ проф. Цветан Теофанов, посланика на Аржентина г-н Франциско Кои, директор на дирекция „Европа” към Министерство на външните работи в Колумбия, на посланика на Колумбия, г-жа Виктория Гонсалес-Ариса и на почетния консул на Колумбия в България г-н Рафаел Алварадо.

1

Г-жа Виктория Гонсалес-Ариса изказа своите специални благодарности за присъствието на г-жа Виолина Петрова, зам.-директор на дирекция „Америка” в Министерството на външните работи на Република България и на г-н Граматиков, който отговаря за Колумбия в МВнР. Тя изрази и признателността си към г-н Алварадо, без чието съдействие лекцията не би се състояла, както и на дипломатическия корпус и всички гости за присъствието им, за проявения интерес към колумбийската култура и един толкова важен аспект като предиспанските култури. Тя отбеляза още, че е щастлива да бъде в Софийския университет, където се разпространяват знания за езика и културата на Латинска Америка. Посланичката разказа за изложбата на предмети от чисто злато, открита в Полша и изрази надежда тази изложба да бъде представена и в София. Колекцията е единствена по рода си и съдържа около 34 00 предмети, от които 177 са в Полша.

2

„За мен е чест да бъда в този университет, вълнуващо е да видя такъв голям интерес към нашата култура и наследство”, отбеляза директорът на Музея на златото в Богота д-р Мария Алисия Урибе-Вийегас.

Г-жа Урибе-Вийегас е бакалавър по антропология от Андския университет в Богота и магистър по „Документиране и интерпретация на артефакти” от Института по археология към University College London. Антрополог с обширни познания и опит в създаването на музейни експозиции с археологическа и антропологическа насоченост. Специалист в изследването на материалната култура на предколумбова Америка, в частност паметници на металургията и керамичното производство. Куратор на множество временни и постоянни археологически и антропологически изложби, представящи доколониалните златообработващи общества и съвременните туземни култури в Колумбия. Има богат опит в научната обработка на археологически паметници и музейни колекции, обединяващи широк кръг от теми и културни аспекти като стил, технология, социалнополитически контекст, символика и др.

5

Лекцията на г-жа Урибе-Вийегас представи 7-годишно изследване, което се прави съвместно от Института по археология към Британския музей в Лондон и Музея на златото в Богота. В това изследване участват изтъкнати специалисти по древна металургия от цял свят. Д-р Вийегас започна своята лекция с разказ за обществото на муиските, чиито предмети са най-известните находки в музея.

Музеят на златото в Богота е създаден през 1939 г. По-късно е разширен, а през 2008 г. реновиран. В музея е представена селекция от най-голямата златна колекция в света от предколониалния период. Постоянната археологическа експозиция е разположена в 5 зали и една интерактивна. Във фондовете на музея се съхраняват 55 000 експоната, от които 6 000 са в постоянната експозиция.