Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2013 на специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи

   
Абсолвентите от випуск 2013 на специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи

Днес на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 100 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет на СУ получиха своите дипломи.

Тържествената церемония бе открита от доц. д-р Анета Антонова, заместник-декан на Юридическия факултет. Тя поздрави завършващите възпитаници на факултета и представи пред присъстващите в Аулата историята и развитието на специалността „Международни отношения“ – бакалавърска степен и магистърските програми, които тя предлага. Доц. Антонова уточни още, че специалността развива и образователна научна степен доктор. Много от завършилите специалността продължават своето образование в елитни европейски висши училища, изтъкна още доц. Антонова.

2

„Специалността има постижения, с които основателно се гордеем. Въпреки кратката си биография от 1997 г., специалността „Международни отношения“ е дала качествени кадри на Министерството на външните работи, на Министерството на отбраната, както и на други правителствени ведомства и организации.“

Доц. Антонова пожела на абсолвентите здраве, успешна професионална реализация и сърдечно приятелство с техните колеги.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Евгения Бенова заяви, че за нея е чест да бъде сред абсолвентите в празничния ден, в който те завършват един от важните етапи от живота си – на обучението, след който започва още един по-важен етап – на професионалната реализация и кариера.

1a

„В много страни по света този ден е празник не само на университета, абсолвентите и техните близки. Той е празник за държавата. Защото всъщност вие сте тези, които със своите знания, умения, воля и характер, проявени при обучението ви в университета, сте доказали, че имате интелекта, имате ентусиазма, имате възможностите да бъдете сред бъдещите двигатели на най-важните събития в държавата. Част от елита на тази държава. Строейки своето бъдеще, да строите и бъдещето на държавата“каза доц. Бенова и добави: „Напускайки днес Софийския университет, който е най-старият, най-добрият, най-престижният, университетът, който е с най-висок рейтинг в България и с най-висок рейтинг в световните класации между всички български университети, вие получавате с предадените ви знания и умения и един бонус, който напълно заслужавате – това е авторитетът на Софийския университет. Използвайте го по най-добрия начин във вашето развитие и във вашата кариера. Но не забравяйте откъде сте тръгнали. Не забравяйте, че вие сте възпитаници на Софийския университет и не прекъсвайте своята връзка с нашата Алма матер. След време, когато вие сте утвърдени специалисти, с висок личен авторитет, вие ще допринесете за още по-високото издигане на авторитета, на рейтинга на Софийския университет. И по такъв начин ние заедно ще вървим все по-напред и все по-нагоре.“

3

Доц. Бенова призова присъстващите в аулата да аплодират родителите на абсолвентите за тяхната подкрепа, както и преподавателите и самите абсолвенти за положения труд. Тя пожела на завършващите студенти да имат шанса да работят това, което би ги правило удовлетворени и щастливи.

Доц. Бенова обяви випуск 2013 за закрит и пожела на всички на добър час.

Заместник-председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Валери Жаблянов също поздрави абсолвентите, родителите и преподавателите за техния празник. „Преди двайсетина години и аз в тази зала съм получил своята диплома. Тогава системата за образование беше друга, нямаше магистри, Софийският университет беше може би малко по-различен, но духът беше същият. Това, което искам да ви пожелая преди да отидете да правите външната политика на България, е да запазите духа на Софийския университет. Той е неповторим. Той не може да влезе в рейтингите, не може да влезе в класациите и съм сигурен, че е съпоставим с духа на най-свободните университети в Европа и извън нея. Защото този дух е изграждан в продължение на десетилетия – от преподаватели и студенти.“

4

Валери Жаблянов заяви, че е много е трудно да се прави външна политика на малка държава и пожела на младите специалисти да постигнат това изкуство. Той напомни, че българската външна политика трябва да бъде национална политика. „Пожелавам ви да обичате България и да я защитавате и в международните организации, където съм сигурен, че ще отидете, да не забравяте, че имаме наш собствен интерес, който е различен и често пъти противостои на интересите на другите. И да се научите да го отстоявате.

8

От името на абсолвентите слово произнесе отличникът на бакалавърската степен „Международни отношения“ Владислав Дацов, който честити празника на колегите си и сподели пред аудиторията свои лични впечатления от годините на следването си в Софийския университет: „Наред със знанията, които придобих и на лекции, и по време на подготовката си у дома, защото както професор Пантев казва: „Образованието е на първо място самообразование!“, научих и много за отношенията между хората. А това е знание, което е универсално приложимо без значение в коя сфера се реализира човек. Да изслушаш другата страна, да разбереш мотивите й и целите й, да видиш света през нейния поглед, това означава отлично разбиране на различията и абстрахиране от собствените предразсъдъци. Това разбиране и желанието да разбереш другия са основата, която изгражда добрия международник.

В края на словото си абсолвентът заяви: „Пожелавам на всички успехи в постигането на вашите законосъобразни и морални цели, но не на всяка цена, защото както казва проф. Георги Стефанов: „Целта не оправдава средствата, целта определя средствата!“.

7
5