Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2013 на Биологическия факултет получиха своите дипломи

   
Абсолвентите от випуск 2013 на Биологическия факултет получиха своите дипломи

Днес на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Климент Охридски“ 260 бакалаври и магистри от випуск 2013 получиха своите дипломи. Пълните отличници сред завършващите са 17.

Тържественото събитие бе открито от доц. д-р Стоян Шишков, заместник декан на Биологическия факултет, който поздрави всички в препълнената зала. Преди официалното връчване на дипломите проф. Албена Чавдарова, зам.-ректор на Софийския университет награди доц. д-р Тренка Гетова с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски” със синя лента за дългогодишната й преподавателска и научноизследователска дейност.

8

„Петдесет и три години от съзнателния ми живот са свързани с Университета. Преимуществото на университетския преподавател е, че цял живот контактува с млади хора. От тях той се мотивира да бъде жизнен, да преодолява всички трудности. Така че могат да ни завиждат всички останали професии. Благодаря за честта”, каза доц. Гетова.

Деканът на Факултета по биология проф. д-р Мариела Оджакова поздрави абсолвентите с успешното завършване и заяви, че в церемониите по връчването на дипломи няма рутина. „Всеки път ние се вълнуваме не по-малко от вас. От една страна, сме радостни, че тръгвате по своя професионален път и сме сигурни, че ще се реализирате успешно, но от друга страна, винаги ни е малко тъжно, че се сбогуваме с вас. Преди всичко искам да ви поздравя - за успешното завършване на тази част от вашето образование, за дипломите, които получавате. Зад тях стоят вашите знания и умения, вашата жизнена позиция, вашият труд. Всеки е научил това, което му трябва или това, което е пожелал. И от биологията, и от отношенията между хората. Това не е малко.“, добави още проф. Оджакова.

5

Тя пожела на абсолвентите да бъдат винаги на върха и да поемат с гордост своите дипломи, които се уважават не само у нас, но и по света, както и да следват латинския девиз „Желая, действам, постигам!“, защото това е разковничето за успеха. „Пожелавам ви да бъдете живи и здрави, да запазите своето емоционално богатство! Пожелавам ви да се връщате винаги към бащината стряха и към изворите, откъдето сте черпили своите знания! Там винаги някой ви чака. Пожелавам ви да не остарявате духовно! Да имате вяра в себе си и в близките край вас. Пожелавам ви лично щастие и съдържателен живот! Пожелавам ви и късмет, много късмет! На добър час, скъпи колеги! И нека Бог е винаги с вас!“, добави още проф. Оджакова.

7

Проф. Албена Чавдарова поздрави от името на цялото ректорско ръководство всички близки и родители на абсолвентите с тържествения ден в живота на техните деца. „Хубаво е, че тук има толкова мънички дечица. Хубаво е, че тук са вашите баби и дядовци, които със сълзи на очи отбелязват това важно събитие за тях и за вас. Хубаво е, че тук са и вашите родители, защото предполагам, че през всичките тези години техните усилия не са били по-малки, отколкото вашите усилия. Чудесно е, че има такива празници”, каза проф. Чавдарова.

6

Тя пожела на абсолвентите да не спират да мечтаят, да се реализират успешно и никога да не забравят Софийския университет и обяви випуск 2013 за закрит.

9

От името на абсолвентите един от отличниците на випуска Георги Дановски произнесе тържествено слово и върна колегите си четири години назад към думите, с които са били посрещнати в Биологическия факултет - "Биологията е науката на 21-ви век. Нашата наука е все още млада. Много открития предстои да бъдат направени и много от вече познатите ни неща - да бъдат доизяснени. Ние имаме уникалния шанс да бъдем част от този процес. Да дадем своя принос за развитието на тази прекрасна наука”, пожела Георги на колегите си.

4

Той припомни, че минималният брой изпити, в това число и практиките, които всеки абсолвент в тази зала е положил успешно, за да се дипломира е между 40 и 50. „Всеки един от нас се насочил в определена област на биологичното познание. Това означава, че за всеки от нас е имало поне един преподавател, който е запалил искрицата на знанието, запалил е желанието за учение и работа и до голяма степен е предопределил нашето бъдещо развитие.”

Георги благодари на преподавателите от Биологическия факултет: „За нас вие не сте просто онези, които на края на семестъра ни пишат оценката в книжката. Вие бяхте нещо много повече. През тези години бяхте до нас и ни наставлявахте в нашите начинания по пътя на науката.” Той пожела на преподавателите здраве, лично щастие, професионални и научни успехи и ги увери, че усилията им не са били напразни и са високо оценени от всеки един от абсолвентите.

22
3