Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 254 бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета по славянски филологии, получиха своите дипломи. Пълните отличници във випуска са шестима.

Тържествената церемония по връчването на дипломите на завършващите висшето си образование на поредния випуск на Факултета по славянски филологии откри деканът проф. дфн Панайот Карагьозов. Той поздрави присъстващите абсолвенти, техните родители и близки за празника и заяви: „Вие завършвате не само най-стария университет в България, но и неговия най-стар факултет – Факултета по славянски филологии. Вие вече сте част от неговата 125-годишна история и едновременно с това сте съпричастни към неговото настояще, а на мен ми се иска да вярвам, че ще бъдете и важен фактор в неговото бъдеще.“

22

Проф. Карагьозов припомни на абсолвентите за тяхното положено старание през изтеклите години, за преживените дълги часове в аудиториите и в специализираните библиотеки. Припомни им безсънните нощи, взетите успешно изпити – не само да влязат в университета, но и за да го завършат гордо и успешно. „Ето защо вие вече от днес сте наши колеги – не само по смисъла на академичното обръщение „Колега“, но и по силата на професионалната квалификация“, добави проф. Карагьозов.

Деканът на Факултета по славянски филологии заяви още: „Вие получавате вашите дипломи в една важна година и в една знаменателна седмица. Тържествено се дипломирате в годината, в която честваме 125-та годишнина от основаването на Алма матер. Дипломирате се през страстната седмица. Вие и вашите близки изстрадахте своето следване. Преминахте през много страстни сесии. Взимате си дипломите между Цветница и Великден, което е добро знамение, че от тук нататък пътят ви напред ще бъде постлан повече с цветя, отколкото с тръни. Нека предстоящото Възкресение Христово ознаменува стъпването ви на новото житейско поприще“.

1

В края на словото си проф. Карагьозов призова младите си колеги да не забравят своите преподаватели и пожела на новите бакалаври да продължат образованието си в магистърските програми на Факултета по славянски филологии или в други факултети на Софийския университет, а на магистрите да кандидатстват за докторски програми.

Накрая деканът пожела на абсолвентите „На добър час!“ и да намерят работата, за която мечтаят и биха вършили с радост.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков поздрави присъстващите и посочи, че е изпълнен с оптимизъм за бъдещата реализация на завършващите. „Нашата цел в тези години, в които положихте упорит труд, беше двуяка. Първата е да израснете като хора и граждани и втората - да получите необходимите знания и умения, за да се реализирате в бъдеще”, каза още той. Проф. Герджиков отбеляза, че първата цел вече е постигната успешно, защото изграждането през годините е видно. Големи са успехите и в реализацията на другата цел – изграждането им като специалисти и професионалисти. Като доказателство проф. Герджиков посочи Рейтинговата система на висшите училища в България, според която възпитаниците на най-старото и авторитетно висше училище се реализират най-добре във всички 25 направления, в които обучава студенти.

В заключение проф. Герджиков пожела на завършилите да не се заемат с първото нещо, което преценят, че умеят, а да потърсят внимателно онази работа, която наистина ще ги направи щастливи. „Изпълнен с оптимизъм, ви пожелавам голям успех и обявявам випуск 2013 за завършил”, каза още той.

Нина Иванова – една от пълните отличници на випуска, благодари на всички преподаватели, които са ги вдъхновявали през годините, и пожела успех на своите колеги.

4
2