Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по класически и нови филологии получиха своите дипломи

   
Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по класически и нови филологии получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 350 бакалаври и магистри от Факултета по класически и нови филологии получиха своите дипломи. 10 са пълните отличници на випуска.

Церемонията бе открита от декана на факултета проф. дфн Цветан Теофанов. Той честити празничния ден на абсолвентите и на техните близки: „Зная колко усилия и изпитания ви е струвало, за да се стигне до триумфа на днешния празник, който е колкото общофакултетен, випусков, толкова и личен, и семеен. Подобно събитие остава в паметта завинаги – като сватба, като раждане на първо дете“.

1

В приветственото си слово проф. Теофанов отбеляза, че завършващите студенти са 19-те специалности на факултета и уточни, че не броят има значение, а фактът, че дипломите им гарантират не само високо равнище на владеене на съответния език, но и отлично комплексно познаване на страните и регионите, които абсолвените са изучавали. Освен това те са и сериозен атестат за качество и съответно за професионална реализация. „Излишно е да доказваме колко са нужни днес на света и на страната хора като вас – високо интелигентни, ерудирани, със свежо мислене, с ясна визия за бъдещето, с чувство за баланс между личен интерес и социална отговорност. Истинско ново поколение, а не някаква вяла репродукция на закостеняла рутина“, допълни още проф. Теофанов.

Проф. Теофанов завърши словото си, цитирайки съветите на Стив Джобс, които той дава на випускниците на университета „Станфорд“ на 12 юни 2005 г. „Бъдете критерий за качество...; Ако направиш нещо, и то се окаже доста добро, трябва да направиш нещо още по-добро..;. Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете чужд живот. Не влизайте в капана на догмата да живеете според очакванията на другите. Не позволявайте чуждите мнения да заглушат вашия собствен вътрешен глас. А най-важното е да следвате сърцето си и своята интуиция. Те някак си вече знаят какви всъщност искате да станете. Всичко друго е второстепенно.

5

Доц. Милена Стефанова, зам.-ректор на Софийския университет, отбеляза, че випуск 2013 на ФКНФ има повече от 150 отличници, от които пълните отличници са 10. „Съзнавам, че не ви е било лесно във ФКНФ. Там преподавателският състав държи на качеството на обучението и щастливи трябва да бъдат тези, които успешно са приключили обучението във факултета”. Тя призова всички присъстващи със ставане на крака и бурни аплодисменти да благодарят на преподавателите, родителите, близките и приятелите си, които са били до тях през изминалите години. Накрая всички в Аулата аплодираха за успеха и випускниците на ФКНФ.

В заключение доц. Стефанова пожела на всички присъстващи да бъдат здрави, да се радват на живота и да имат най-светлите великденски дни.

DSC_1055

„Задължавам Ви от днешния ден нататък, където и да сте, с каквото и да се занимавате, гордо, с чест и достойнство да носите името „възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, каза още доц. Стефанова и обяви випуск 2013 за закрит.

От името на завършващите студенти Димитър Драгнев от специалност „Класическа филология“, един от отличниците на випуска, благодари на преподавателите във факултета, благодарение на чиито примери, насърчения и съвети, не само чисто филологически, а и човешки, са стигнали до този тържествен момент.

2

„Ние в университета се посветихме на литературата,историята, културата и на нравите, така че да достигнем наистина до хората – съвременни или древни. До техните умове и мисли. До самата същност на човешкото и да го разберем, възприемем и разпространим. Наш дълг е да използваме този дар с голямо внимание и съзнание”, каза в заключение Димитър Драгнев.

3
4