Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В СУ бяха връчени наградите на победителите в научното състезание за тийнейджъри „Герои на бъдещето“

   
В СУ бяха връчени наградите на победителите в научното състезание за тийнейджъри „Герои на бъдещето“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по връчване на наградите на победителите в научното състезание за тийнейджъри „Герои на бъдещето“, организирано от BASF – България. Състезанието „Герои на бъдещето“ се провежда в 10 държави от Централна и Източна Европа. България е на второ място по брой подадени проекти. 24 отбора от цялата страна премериха сили в тазгодишното състезание.

Водещ на церемонията бе Анна Ангелова от БНТ, а официални гости бяха проф. Христо Баларев от Българската академия на науките; проф. Тони Спасов, доц. Кръстанка Маринова и доц. Милен Богданов от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Валентина Диканска, управител на BASF България.

Научното състезание „Герои на бъдещето“ цели да открие млади бъдещи изследователи от средно или основно училище, които да проведат научно изследване и да създадат иновативно и устойчиво решение, което може да разреши проблем на местно ниво. Този проблем може да е преразходът на електрическа енергия в училището или прекомерното генериране на отпадъци – целта е за решаването му да се използват научни методи.

„Герои на бъдещето“ е част от инициативата Chemgeneration, която цели да популяризира образованието по химия в България. Основите на Chemgeneration са поставени през началото на 2011 година - Международната година на химията. Софийският университет „Св. Климент Охридски” е един от партньорите на инициативата.

2

Участниците в състезанието бяха поздравени от чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, ръководител на катедра „Приложна неорганична химия“, лауреат на наградата „Питагор“ за особен принос в науката, отличен в категорията за успешен ръководител на международни проекти.

Проф. Спасов се обърна към участниците в състезанието като към колеги-химици и изрази радостта си, че присъства на тържеството, организирано от BASF - България. „Химията е наука, която има нужда от много знаещи хора, които участват в нейното развиване и в нейното прилагане. Ние с вас имаме задължението да развиваме един от клоновете на науката, който е свързан с нещата в природата”, подчерта проф. Спасов.

3

Проф. Спасов благодари на компанията BASF и се обърна към участниците в състезанието с думите: „Вие на една ранна възраст срещате проблем и се опитвате да го решите с помощта на литература, на вашите учители и съученици. Тръгнали сте по дълъг път, по който ще вървите вероятно дълги години във вашия живот. Вие ще се сблъсквате с проблеми, ще трябва да прецените техния мащаб, начини как да ги решите, техния ефект върху обществото и икономиката – всичко това показва едно глобално мислене“.

От името на ръководството на Факултета по химия и фармация на СУ проф. Спасов покани учениците да станат студенти във факултета, защото там ще получат нужното внимание и знания.

6

Валентина Диканска, управител на BASF – България, приветства присъстващите в Аулата и заяви, че събитието е особено важно, защото се случва в годината, в която компанията празнува 150-годишния си юбилей. „Юбилеят ни кара да се обърнем към миналото, но и да погледнем към бъдещето. Вие сте бъдещето на химията, на развитието на обществото“ - заяви г-жа Диканска и разказа накратко за историята и работата на компанията. Тя изтъкна, че поради съвременните предизвикателства, породени от климатичните промени, увеличаващия се брой на населението, от необходимостта от запазване на ресурсите, химията играе ключова роля за разрешаването на всички проблеми в обществото.

Г-жа Диканска подчерта, че е впечатлена от младите хора с буден ум, които полагат усилия да разрешат по научен метод заобикалящите ги проблеми: „Съвременното общество и индустрията имат нужда от млади хора като вас, които да разберат, че естествените науки и в частност химията са много важни за разрешаването на предизвикателстата“.

4

Валентина Диканска поздрави участниците в състезанието за проектите им и отбеляза, че най-много я е впечатлило, че са включили в тях и своите съученици, учители и организации. Поздрави ги за ентусиазма и отзивчивостта, пожела им бъдещи успехи и да бъдат хората, които ще решават въпросите на бъдещето.

От 24-те отбора бяха отличени първите три, представили най-добри проекти. Отличени бяха и отборът-любимец на публиката и носителите на поощрителна награда.

7

С наградата „Любимци на публиката“ бе отличен отбор „Спестовниците“ от I СОУ „Св. Седмочисленици“, гр. Търговище. Проектът им е „Проучване на методи и набелязване на мерки за намаляване на изразходваната питейна вода в училище и поставяне на начало на реализирането им”. Ръководител на отбора е г-жа Росица Георгиева. С кампания за набиране на отпадъчна хартия учениците са набавили пари за сензорни смесители за училищните чешми.

Наградата бе връчена от проф. Тони Спасов, който заяви, че всеки, който се интересува, който чете, който работи, може да бъде учен-изследовател, но трябва да започне рано. А към усилията, които задължително се полагат, трябва да се добави и любовта към работата.

Поощрителната награда бе присъдена на Клуб „Млад еколог“ – Гимназия за чужди езици „Васил Левски“, Бургас. Проектът на отбора е „Лугата- природен източник на здраве” и е насочен към красотата и здравето. Идеята на учениците е да се използва отпадната луга. Ръководител на отбора е г-жа Десислава Маринова.

8

Наградата на учениците бе връчена от г-га Диканска. Тя поздрави отбора за темата, която са избрали и подчерта, че един от браншовете, в които химията има широко приложение, е козметиката.

11

Доц. Богданов обяви наградата на спечелилите 3-то място – отбор „ХелиоАтоми“ от IV езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“, Варна с ръководител Нели Райчева. Техният проект е „Слънчева инсталация за топла вода в училище”.

Доц. Богданов поздрави децата от всички отбори, но специално поздрави и техните учители за усилията, които са положили. Той сподели пред присъстващите в Аулата защо журито е било впечатлено от проекта: „Слънцето е един безкраен източник на енергия. Всички знаем, че в световен мащаб има тенденция да се използват възобновяеми източници за създаване на енергия и използването им. Самият проект от „ХелиоАтоми“ беше изготвен изключително професионално. Те бяха осъществили контакти с научни колективи, бяха провели проучване на възможностите на българския пазар, какво може да бъде закупено, бяха изработени и макети“.

9

На второ място се класира отбор “Green masters” от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин. Техният проект „Зелена топлина” е насочен към оползотворяване на биоотпадъци и получаване на биогаз. Ръководител на отбора е г-жа Десислава Цокова.

Наградата им бе връчена от доц. Маринова, която заяви, че проектът на учениците е впечатлило журито със своята мащабност, но и с отношението на учениците към тяхното училище.

Почетното първо място в състезанието „Герои на бъдещето“ спечели отбор „Диамант“ от СОУ „Христо Ботев“, Айтос. Техният проект е „Зелена прегръдка за Планетата Земя”. В своята работа децата предлагат горивото в автомобилите да се замени с преработено готварско олио – биодизел. Ръководителят на отбора Севинч Алиева разказа как е възникнала идеята на отбора и как децата са изработили своя проект.

10

Бъдещите изобретатели бяха поздравени от проф. дхн Христо Баларев от Института по обща и неорганична химия към БАН. Той разказа, че журито е харесало идеята на учениците, чиято разработка е била много сериозна. „Всяко научно постижение има три важни момента – това са идеята, реализацията на идеята и трето – да убедиш останалите, че този продукт е полезен, че тази разработка е полезна и има смисъл да види бял свят“ – подчерта проф. Баларев.

Проф. Баларев се обърна към всички бъдещи герои с пожелание да имат крила, с които да осъществяват идеите и мечтите си, да получават знания и опит. „Но пазете корените си. Обичайте България. Обичайте я чисто и предано. България има нужда от вас!“ – призовава в края на приветствието си ученият.

111