Начало / Новини / Календар / Прожекция на филма „Учител на търпение“

45 аудитория, 2 етаж, южно крило, Ректорат

На 10 април /понеделник/ 2023 г. от 17.00 до 18.00 ч. в 45 аудитория, 2 етаж, южно крило, Ректорат ще се състои представяне и дискусия /прожекция на филма „Учител на търпението“. Филмът е с български субтитри, продължителност 30 минути, представен на Международния фестивал на портретния филм - International Portrait Film Festival (IPFF).

Фестивалната платформа е фокусирана върху културното явление портрет през призмата на късометражното кино. Вече четвърта година IPFF отстоява своето място на международната фестивална сцена със своя уникален профил и привлича стойностни филмови портрети от целия свят.

Във всяко свое издание IPFF откроява сред творбите от официалната си селекция Филм-Посвещение, насочващ вниманието на публиката към определена кауза.

През ноември 2022 г. за такъв бе определен “Teacher of Patience” - „Учител на търпение“* на младата режисьорка Кармен Винсент - колективен портрет на семейството на Емили Фелтър, живееща със Синдром на Даун.

Решението на селекционния комитет на фестивала бе свързано с това да бъдат окуражени повече осведоменост, толерантност и емпатия, както и да се насърчи споделянето на важни общочовешки ценности - търпението и добротата към другия, вглеждането в другия, но и в себе си. Не на последно място, творбата търси съмишленици за разбирането на изкуството като мощна сила за спасение, движение, промяна. По традиция, фестивалът винаги се стреми да отведе отличените като Филм-Посвещение творби и отвъд екрана, да въздейства и вдъхновява, да провокира към конкретни действия.

Именно с тази идея екипът на фестивала предлага да представи произведението „Учител на търпение“ пред академичната общност на Факултета по педагогика, имаща отношение към проблематиката на филма.

„Учител на търпение“ (САЩ)

Повече от 20 години след като Емили Фелтър е диагностицирана със синдром на Даун, нейният баща Том (парамедик по професия) разработва презентация, за да сподели историята им с други хора. Докато семейството работи за повишаване на осведомеността за хората с увреждания, се изправя лице в лице с борбите и радостите на ежедневието си.

Повече за филма „Учител на търпение“ можете да научите тук: