Начало / Новини / Календар / VIII Международен колоквиум на Европейската космическа агенция

Ректорат

От 14 ти до 16 септември 2022 г. Софийският университет е домакин на VIII Международен колоквиум на Европейската космическа агенция (European Space Agency) “Научни и фундаментални аспекти на глобалните навигационни спътникови системи”.

За България е повод за гордост, че научната общност ще обменя идеи за технологиите на бъдещето именно тук. Международният колоквиум ще допринесе за развитието на глобалните навигационни спътникови системи като цяло на основата на научни подходи и особено за повишаване осведомеността на екипите, участващи в разработването на второто поколение спътници на европейската система за глобална навигация Galileo, както и последните научни постижения в областта на приложенията.

Ще гостуват водещи световни учени в областта на космическите науки и това e безспорно признание за екипа от Катедра “Метеорология и геофизика” на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Домакините от Софийския университет в последните 11 години активно разработват дистанционното сондиране на атмосферата с глобалните навигационни спътникови системи (ГНСС). Физическият факултет може да се похвали със собствена мрежа от високотехнологични ГНСС станции за мониторинг на атмосферата.

Целта на VIII-ия Международен научен колоквиум е да се направи преглед на най-новите постижения в областта на космическите технологии в полза на глобалната навигация. Колоквиумът традиционно събира членове на европейската научна общност и техните международни партньори, използващи ГНСС за изследванията си.

Линк към събитието: https://atpi.eventsair.com/gnss2022/

ПРОГРАМА

ESA