Начало / Новини / Календар / Фестивал на българската класика

Двора на Ректората на Софийския университет

"Фестивал на Българската класика за софийските училища" е проект на Театър-студио 4хС и „Алма Алтер“. Петте заглавия по български класически произведения ("Албена", "Септември", "Дядо Йоцо гледа", "Гаврошовци и котета разбойници", "Последна радост") ,ще бъдат играни на открито в двора на Ректората на Софийския университет, с вход свободен, а след всяко представление предвиждаме интересни дискусии с учениците.

26.09., 19:30 - "Албена" по Йордан Йовков

В разгара на празника става убийство. Кой е извършителят? Албена? Куцар – грозният съпруг? Нягол – обичаният? Или някой от многото, които могат да бъдат мислени като третия, т.е. другият. Другите, отхвърлените, селото, обществото. Кой да понесе вината? Кой да се качи в каруцата, която ще отведе Албена и красотата далеч от хората?

Музика оглася селото, но не носи радост. Звучи абсурдно. Има я, но го няма празникът. А как се живее без празник? С една недостатъчност на красота вътре в нас.

Режисьор: Николай Георгиев

27.09., 19:30 ч. - "Последна радост" по Йордан Йовков

Градът е друг, съвсем друг и ние сме други, съвсем други. Войната е взривила вътрешните ни светове, а тези външните отдавна не съществуват. Единствено по пустите поля цъфтят полски маргаритки – сърдечна простота. Моята любов е чиста. “Последна радост“ е спектакъл за чистата любов и бруталната война, превърнали човека в тлееща отломка на едно невъзможно съществуване. В спектакъла звучат песните на нашите баби, открити по време на етнографска експедиция.

Режисьор: Петя Йосифова-Хънкинс

28.09., 19:30 ч. - "Септември" по Гео Милев

Накъде да тръгнеш, когато нямаш нито път, нито пътека. Какво да вземеш със себе си, когато си бос и пуст. Светът се разпада под краката ти. Небето е тъмно като мислите, които така и не могат да нахлуят в съзнанието. Защото съзнание вече няма. Човечеството е застинало в титаническо напрежение, за да разгроми всички досегашни прегради.

Моноспектакъл на Георги Арсов, Идея – Петя Йосифова

29.09., 19:30ч. - "Гаврошовци и котета разбойници" по текстове на Гео Милев и Леда Милева

Един спектакъл по любимите детски текстове на Леда и Гео Милеви.

Кой ще надделее във вечната борба между гаврошовците и котетата разбойници? Ще успее ли чичото да превъзпита нехранимайкото?

На къде води пътечката? С какви мечти е осеян пътят към звездите?

Отговорите, само в Театър-лаборатория "Алма Алтер"

Режисьор: Николай Георгиев

Хореограф: Петя Йосифова- Хънкинс

Композитор: Георги Арсов

30.09., 19:30 ч. - "Дядо Йоцо гледа" по Иван Вазов

Влакът донася света в малкия български град, но не физически героите пътуват с него. Те пътуват във вагоните на мисълта, на духовността, на вярата, във вагони, които ги пренасят назад във времето до най-изконните български традиции.

Режисьорът Николай Георгиев взима най-емблематичните произведения на българския реализъм, за да ги трансформира в онова, от което българската литература и историята ни винаги са имали нужда.

Музикален ръководител: Даниел Иванов