Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Сп. Ютилитис и СУ проведоха сертификационен курс „European Green Deal – политики за енергетика и климат“

   

13.12.2021

 

На 9 и 10 декември сп. Ютилитис и Центърът за образователни услуги (ЦОУ) към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проведоха онлайн обучение на тема „European Green Deal – политики за енергетика и климат“. В обучението се включиха над 30 представители на енергийни търговци, индустриални потребители на енергия и др. Обучението е част от инициативите, свързани с магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

GreenDealDec2021

Целта на семинара беше да представи рамката на Зелена сделка в Европа, заедно с нейните аспекти и последните решения от конференцията за климата. В първия програмата беше насочена към политиките, нормативната рамка и възможностите за финансиране. Бяха представени ефектите за България, конкретните законодателни документи и финансовите инструменти, които са достъпни за страната.

Във втория ден акцент бяха основните процеси в енергийния отрасъл – производство, разпределение и потребление на електрическата енергия. Електроенергийният отрасъл беше разгледан като един от основните фактори за декарбонизация на икономиката.

 

Лектори в обучението бяха:

  • д-р Драгомир Цанев, Изпълнителен директор на ЕнЕфект;
  • Иван Паспалджиев, старши консултант в denkstatt;
  • адв. Павлин Стоянов, Право – Енергетика и Технологии, Visiaw;
  • Петър Сеизов, старши консултант в denkstatt;
  • д-р Румяна Грозева, Изпълнителен директор, Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора;
  • Ясен Георгиев, Изпълнителен директор, Институт за икономическа политика.