Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

   
Започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения в Софийския университет

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет започнаха традиционните Кирило-Методиевски четения. Те са организират за 31-ви път от катедра „Кирилометодиевистика“ към Факултета по славянски филологии на СУ. Съорганизатор на събитието е Кирило-Методиевският научен център при БАН.

През 2015 г. се навършват 1130 години от успението на св. Методий и тази година е обявена от ЮНЕСКО за Година на св. Методий. По този повод ежегодните Кирило-Методиевски четения са включени в Националния календар на честванията, които се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Републиката г-жа Маргарита Попова.

Тази година четенията са с международно участие и отбелязват и 35-годишнината от създаването на катедрата „Кирилометодиевистика“ към Факултета по славянски филологии на СУ. Събитието е част от програмата на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет за 2015 г.

Проф. дфн Анна-Мария Тотоманова, ръководител на катедрата, откри събитието и благодари на всички, допринесли за организирането на конференцията, както и на всички участници, бивши колеги от катедрата, дошли специално за събитието от чужбина.

1

Деканът на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов приветства участниците в четенията и честити празника на колегите си. Той заяви, че за него е чест да открие конференцията и отбеляза, че катедрата „Кирилометодиевистика“ е най-младата катедра във факултета, която бързо се е утвърдила със своята уникалност и елитарност. Проф. Карагьозов отбеляза още, че катедрата извършва една своеобразна апостолска и мисионерска дейност, тъй като е изпратила най-много колеги да работят в престижни университети и научни средища по света.

„През тази година четенията са посветени на годишнината от смъртта на св. Методий. Това е един голям период от време. Но аз съм по-радостен от факта, че на тази конференция присъстват представители на поне четири поколения: тук са доайените на старобългаристиката, тук са действащи преподаватели, докторанти и студенти. Радвам се че на тази конференция присъстват и видни медиевисти от цялата страна. Желая успешна и плодотворна дейност на поредните Кирило-Методиевски четения“, каза още проф. Карагьозов.

2

По време на конференцията ще бъдат изнесени редица научни доклади, ще се проведат специални заседания в чест на проф. Донка Петканова и проф. Климентина Иванова. В рамките на събитието ще бъде представено и фототипното издание на ръкопис от Народната библиотека – „16 слова на Св. Григорий Бoгослов“. Изданието е реализирано в рамките на проекта „История и историзъм в православния славянски свят. Изследване на идеите за история“.

Повече информация можете да намерите тук :