Начало / Новини / Новини и събития / Кръгла маса на тема "НАТО на 75: История, проблеми, перспективи"

   
Кръгла маса на тема "НАТО на 75: История, проблеми, перспективи"

В Заседателна зала 1 на Ректората беше проведена кръгла маса на тема "НАТО на 75: История, проблеми, перспективи". Събитието бе организирано съвместно от магистърска програма "Кризи, конфликти и дипломация в световната политика", Исторически факултет, и магистърска програма "Международна сигурност", Юридически факултет.

Проф. д-р Мира Маркова, декан на Исторически факултет, и доц. д-р Велизар Шаламанов, представител на Атлантическия клуб в България, откриха събитието с призив за активна дискусия между преподаватели и студенти. Доц. Шаламанов представи накратко историята на създаване на НАТО с подписването на Вашингтонския договор през 1949 г. и пътя на Алианса до днес. Участие взеха преподаватели от двете магистърски програми, както и Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

20240410_173259

Дискусията беше разделена в няколко панела. Първо бе засегната историята на НАТО в годините на Студената война, бяха представени развитието на проекта за европейска армия, както и вътрешните проблеми в Алианса с оглед на френската криза през 60-те години. Последва панел, свързан с развитието на НАТО след 1991 г., в рамките на който бяха дискутирани бъдещите предизвикателства пред Алианса, като кибер и когнитивното бойното поле, както и ролята на Индо-тихоокеанските партньори на НАТО. Кръглата маса завърши с панел, посветен на мястото и ролята на България в НАТО, включително нагласите на страните-членки относно Алианса и пътя на България към присъединяване и същността на българското членство в НАТО.

20240410_182247
att.5sMcCDdMyjKbkadZtKv1aU86FVIqhr_7Umwdvjkg4XE