Начало / Новини / Новини и събития / Връчени бяха наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

   
Връчени бяха наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествената церемония за връчване на наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“.

Конкурсът се организира за втора поредна година със съдействието на Министерството на образованието и науката в партньорство между Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българското сдружение на родовете от Македония (БСРМ) и Македонския научен институт. Той има за цел да обогати националната памет за приноса на българите от Македония и Одринска Тракия за развитието и просперитета на България чрез личния пример на предците и потомците, както и да популяризира сред учениците родолюбието на българите от Македония и Одринска Тракия през Възраждането и епохата на национално-освободителните борби, включително през Илинденско-Преображенското въстание, чиято 120-годишнина отбелязваме през тази година.

В конкурса взеха участие ученици от всички краища на България, като представените работи се отличават със задълбоченост, ангажираност и дълбока личностна позиция.

На тържеството присъстваха заместник-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова, представители на Администрацията на президента на Република България, деканът на Историческия факултет проф. Мира Маркова, проф. Георги Николов, ръководител на Македонския научен институт, и други.

7-7

Водещ на събитието бе доц. д-р Наум Кайчев, ръководител на Катедра „История на Византия и балканските народи“ в Историческия факултет на Софийския университет.

2-2

Проф. Мира Маркова поздрави всички и обръщайки се към учениците, участвали в конкурса, техните учители и родители, заяви, че за нея е изключително вълнуващо да ги види в залата на Университета. „Всички ние прочетохме вашите разработки и беше много трудно да отличим онези, които да наградим. Защо беше трудно? Защото ние наистина се вълнувахме от това, че вие не сте безпаметни. Много страшно е човек да е безпаметен, да не знае кой е, а този, който не знае кой е, не знае и накъде да отиде“, каза деканът на Историческия факултет и допълни, че е щастлива, че учениците пред нея имат посоката, разбира се, подпомагани от предците си, защото уважението, което всички ние имаме към онези преди нас, на първо място е към нашите предци.

8-8

Уважението, което вие представяте с разработките си, една част дори и на научно ниво, ни дават основание след най-българския празник да си помислим, че нашата нация наистина не е изгубена“, каза още проф. Мира Маркова и изрази радостта си, че днес учениците са гости на Софийския университет и не скри надеждата си, че сред тях седят и неговите бъдещи студенти. Накрая тя благодари на участниците и заяви, че всички те са победители, защото са преодолели най-напред себе си да застанат пред белия лист и да напишат нещо наистина стойностно и значимо.

9-9

Сред подкрепящите инициативата е вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова. От нейно име поздрав поднесе г-жа Милена Димитрова. В поздравителния адрес, адресиран до г-жа Елисавета Шапкарева, председател на Българското сдружение на родовете от Македония, вицепрезидентът искрено поздравява участниците в конкурса за усърдието им да съхраняват българската родова памет и нашето общо безценно наследство. „Убедихме се колко е важно посланието на конкурса, в който деца разказват семейни истории и неподправени свидетелства за миналото ни. Няма как да се подмени човешката памет. Тя е неделима и свещена“, се казва още в поздравителния адрес.

10-10

В него вицепрезидентът на Република България посочва, че нищо не оправдава враждите, омразата и провокациите към България. По думите на г-жа Илияна Йотова конкурсът отново сочи верния път, за да знае следващото поколение кървавите страници от предишните векове и за да опазим българската си чест, като не забравяме мъките и стремежите на миналото. „Няма по-верен ориентир за бъдещето от преживяната история. Няма и европейски пътища без признание и почит към заветите на предците ни“, се казва още в поздравителния адрес.

Накрая вицепрезидентът поздравява организаторите и от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от Македонския институт за мисията да опазват автентичните спомени от миналото на Македония и Одринска Тракия като основа за по-доброто ни разбирателство и бъдеще.

1-1

В своя поздрав заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова заяви, че денят на връчването на наградите следва 24 май, но тя го приема като продължение на този чудесен празник, защото какво би била българската нация, българската народност, ако не съхраняваме нашия език, нашата идентичност. Проф. Чавдарова не скри вълнението си и сподели, че нейните предци също са от Беломорска Тракия и също през 1922-1923 г. идват като бежанци в България и оставят своите домове без повече да могат да се върнат там. „Развълнувана съм, защото се връщам в годините назад, когато съм водила разговори с моите баба и дядо, именно за да съхраня тази родова памет“, каза проф. Чавдарова и призова младите хора да говорят със своите предци и да записват техните истории.

3-3

Проф. Чавдарова прочете поздрав от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов, в който той заявява, че конкурсът „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“, провеждан за втора година, предоставя уникална възможност за творческа изява на ученици от 5 до 12 клас. По думите му българската история е богата с много паметни събития, а младите хора днес имат шанса да ползват мъдростта и поуките на едно богато историческо и културно наследство и да защитават достойно своята европейска принадлежност. В поздравителния адрес министърът на образованието и науката поздравява и организаторите и заявява, че вярва, че има дълбок смисъл в провеждането на подобни инициативи, които напомнят за родовата памет, провокират патриотичните чувства и създават условия да се учи, помни и знае повече за родината. Накрая проф. Сашо Пенев пожелава на всички на добър час.

4-4

Елисавета Шапкарева, председател на Българското сдружение на родовете от Македония и правнучка на Кузман Шапкарев, благодари на всички за тяхната съпричастност и се надява сътрудничеството да продължи и в бъдеще. Тя се обърна към учениците и ги призова да помнят рода си и своя произход, поздрави всички участници в конкурса и изрази надеждата си връзката с тях да остане трайна през годините.

5-5

Проф. Георги Николов отбеляза, че в нашата история има много тъга и това, което учениците са изследвали, е белязано от тази тъга, но това, че те днес търсят тези корени, тези места, тези хора, означава, че въгленчето е живо, защото който търси корените на рода си, е сигурен, че ще потърси и корените на родината. Проф. Николов посочи, че силно се надява, ако не всички, то част от участниците да станат студенти в Историческия факултет на Софийския университет, защото любопитството им към миналото на техните предци означава, че са готови за историци. Той отбеляза, че искрено се надява отново да се срещат, да четат книги и един ден да пишат свои.

Събитието продължи с връчване на отличията на победителите в конкурса.

6-6

І възрастова група: от ІХ до ХІІ клас:

Първа награда на Костадин Кантарджиев – ХІ клас, Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев;

Втора награда на Никол Николова – Х клас, Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“, Благоевград;

Две трети награди на:

Явор Драгосинов – ІХ клас, 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, гр. София;

Тодор Мочев – ІХ клас, 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, гр. София.

ІІ възрастова група: от V до VІІІ клас:

Първа награда на Елена Георгиева – VІІ клас, с. Равда, община Несебър; СУ „Любен Каравелов”, гр. Несебър;

Втора награда на Никола Попов – VІ клас, ОУ,, Св. Паисий Хилендарски“, с. Баня, община Разлог;

Трета награда на Васил Иванов – VІІ клас, Трето основно училище "Д. Талев", Благоевград

ІІІ. Специални награди:

Специална награда на Исторически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – на Мирослава Педева, ХІ клас, Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев

Специална награда на Македонския научен институт – на Емил Боцев, ХІ клас, Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев

Специална награда на Държавна агенция „Архиви“ – на Маруся Халевачева, ІХ клас, с. Мосомища, община Гоце Делчев; Неврокопска професионална гимназия „Д. Талев“

Специални награди на Музея на Софийския университет „Св. Климент Охридски“:

- на Ангелина Кърчева, V клас, 1 СУ „Пенчо П. Славейков“, София;

- на Михаил Кържилов, V клас, 1 СУ „Пенчо П. Славейков“, София;

- на Теодор Борисов, V клас, 150. ОУ „Цар Симеон Първи“, София;

Специална награда на Българско сдружение на родовете от Македония на Елина Власкова, ученичка от XI клас на Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ - София

Специална награда на Българско сдружение на родовете от Македония на Георги Власков, ученик от VI клас на Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ - София