Начало / Новини / Новини и събития / Нова учебна Лаборатория Digital design lab беше открита във Физическия факултет

   
Нова учебна Лаборатория Digital design lab беше открита във Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет бе открита нова учебна Лаборатория Digital design lab за разработване, изчертаване и верифициране на интегрални схеми със специфично предназначение (ASIC - Application-specific integrated circuit).

Това е втората поред учебна лаборатория след EDA Lab@SU (Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката) във връзка с разширяване на възможностите за обучение на специалност „Компютърно инженерство“ към факултета. С това Софийският университет затвърждава високото ниво на обучение в областта на компютърното инженерство и електрониката и разширява сътрудничеството с водещи индустриални партньори.

1-1

Доц. Петко Недялков, заместник-декан на Физическия факултет, откри събитието и посочи, че създаването на Digital design lab е резултат от сътрудничеството между Физическия факултет и представители на полупроводниковата индустрия в лицето на Broadcom Inc. и Cadence Design Systems. Broadcom Inc. е глобален лидер в областта на полупроводниците и инфраструктурните технологии, изграден върху 50 години иновации, сътрудничество и инженерни постижения. Cadence Design Systems е производител на широк набор от софтуерни инструменти за проектиране на електронни системи.

От тази учебна година Лабораторията стартира с нов курс „Хардуерно проектиране“, разработен с активното участие на представители на Broadcom Inc. За реализирането му се използва популярен, съвременен софтуер, с какъвто боравят най-успешните компании в полупроводниковата индустрия.

1-4

Заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов благодари на ръководството на Физическия факултет за поканата да присъства на това събитие. Той заяви, че за него е удоволствие да види, че се открива такава модерна нова лаборатория със спонсорството и партньорството на водещи световни фирми като Broadcom Inc. и Cadence Design Systems. По думите му това е много мощен стимул за развитието на новата бакалавърска програма във Физическия факултет, довела до възникването на ново професионално направление по инженерни науки. Според акад. Витанов тази лаборатория ще допринесе за привличането на още и по-добри студенти и изрази надеждата си, че както Физическият факултет винаги е бил на първо място с голяма преднина в рейтинговата система на университетите в България, то в най-скоро време ще се класира много напред и в областта на инженерните науки. Той поздрави ръководството на факултета и на катедрата и пожела на добър път.

1-5

Доц. Гичка Цуцуманова от Физическия факултет отбеляза, че е щастлива да е част от екипа, който успя заедно да създаде втората лаборатория за разработване на интегрални схеми. Тя изрази надеждата си, че студентите, които ще се обучават в тази лаборатория, ще могат да доразвият и да придобият знания и умения, които ще им помогнат в бъдещата им професионална реализация, избирайки пътя на работа в областта на микроелектрониката. Доц. Цуцуманова изрази надежда това ползотворно сътрудничество да продължи и в бъдеще с нови съвместни проекти.

1-7

Инж. Антон Клоц от Cadence Design Systems отбеляза, че за втори път гостува във Физическия факултет и е щастлив, че днес Софийският университет е първият университет в света, който има вече две лаборатории, свързани с Cadence Design Systems. Създаването на такава лаборатория е от полза за компанията, която има връзка с отлично образовани студенти, но и за университета, който по този начин получава досег с най-новите технологии и професионална експертиза от индустрията. По думите му студентите ще изучават актуални неща, които биха могли да приложат на практика след завършване на образованието си в университета. Инж. Клоц заяви още, че е щастлив, че Cadence Design Systems има възможност да помогне на бъдещите поколения специалисти в тази сфера и пожела успех на лабораторията и много студенти.

1-8

Инж. Клоц връчи на доц. Гичка Цуцуманова официален сертификат на Cadence Design Systems за лабораторията Digital design lab и отбеляза, че Деница Георгиева от Broadcom Inc. вече е сертифициран инструктор да обучава студенти в този курс.

1-10

Ренета Стоянова от Broadcom Inc. изрази радостта на компанията от това сътрудничество и благодари на Физическия факултет и Cadence Design Systems. Тя представи компанията и посочи, че Broadcom Inc. е диверсифициран световен лидер в областта на полупроводниците и инфраструктурния софтуер. Широкото продуктово портфолио на Broadcom обслужва множество приложения в рамките на четири основни направления крайни пазари: кабелна инфраструктура, безжични комуникации, корпоративно съхранение и индустриалeн пазар. От 2017 г. Broadcom има силно присъствие в България с над 200 инженери и продължава да се разраства. Техни български екипи, базирани предимно на местни университетски възпитаници, разработват най-усъвършенствани решения за центрове за данни, облачни изчисления, предприятия, мобилни оператори и доставчици на интернет услуги. Ренета Стоянова посочи, че се радват да се задълбочат взаимоотношенията с Физическия факултет и студентите да получат възможност да навлязат в технологиите, които могат да се разработват в лабораторията.

1-9

Деканът на Физическия факултет проф. Георги Райновски благодари на всички за интереса, а на спонсорите - за съдействието за създаването на лабораторията. Той изрази надежда, че с тази втора лаборатория във факултета се поставя началото на една добра тенденция. Пожела успех на инициативата и обяви новата лаборатория за официално открита.

Събитието продължи с лекция на Антон Клоц на тема „Машинно обучение (ML) във и извън EDA“. Презентацията бе посветена на различни аспекти на машинното обучение и изкуствения интелект, какво е необходимо, за да се задоволи търсенето на хардуерни ресурси за ML модели, спекулативни перспективи за бъдещето на ML и AI и как Cadence използва ML в своите продукти.

Повече за специалност „Компютърно инженерство“ във Физическия факултет на Софийския университет може да откриете тук .