Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Анастас Герджиков се срещна с техническия директор на Tabnine проф. Еран Яхав

   
Проф. Анастас Герджиков се срещна с техническия директор на Tabnine проф. Еран Яхав

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с проф. Еран Яхав, съосновател и технически директор на Tabnine, водеща световна компания в сферата на Generative AI за автоматизиране на програмирането. На срещата присъства и проф. Мартин Вечев от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По време на срещата проф. Яхав отбеляза, че сътрудничеството дава отлични възможности и е полезно за двете страни и изрази желанието си тези връзки да се задълбочат. Той изтъкна, че е щастлив и поласкан да бъде един от първите лектори в инициативата, която се провежда под мотото Latest Advances in AI and Computing с участието на световни учени. Проф. Мартин Вечев подчерта, че българското висше образование в сферата на математиката и информатиката е на много високо ниво, че голямата част от научните изследвания в тази сфера е именно в университетите и затова с екипа му се стремят да привлекат още повече хора тук. В рамките на срещата проф. Герджиков, проф. Яхав и проф. Вечев се обединиха около виждането, че подобни инициативи, при които се пренася чужд опит в сферата на информационните технологии и компютърните науки и се адаптира за българските условия, може да е много полезен за бъдещето на страната ни.

1-1

Проф. Еран Яхав гостува в Софийския университет по покана на Института INSAIT и ще изнесе лекция в 65-та аудитория в ректората на Алма матер на 27 февруари 2023 г. от 18.00 ч. Събитието е част от поредица събития под мотото Latest Advances in AI and Computing с участието на световни учени, създатели на едни от най-актуалните и будещи интерес технологии. Водещи професори от Stanford, Oxford, MIT, UT Austin, Technion, ЕTH Zurich и EPFL, които ще говорят в София за най-актуалните теми в изкуствения интелект, киберсигурността, информатиката и технологиите, като Neuro-symbolic AI, Generative AI и други.

Събитията ще се провеждат периодично в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, като входът е безплатен и за достъп се изисква единствено предварителна регистрация. Планираните събития са подходящи за софтуерни инженери, предприемачи, членове на академичната общност, ученици с изявени интереси, студенти и инвеститори във високотехнологичния сектор.

Детайлна програма на събитията и линк за регистрация може да бъде открит на: https://techseries.insait.ai/

INSAIT - Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, разположен в София, България, е първият институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети и изследователски лаборатории ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на следващото поколение студенти и технологични лидери.