Начало / Новини / Новини и събития / Научна конференция „150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят“

   
Научна конференция „150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна научната конференция „150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят“. Тя е организирана от Софийския университет и Българската академия на науките и е посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Вълчев, министърът на културата Найден Тодоров, доц. д-р Пламен Славов, зам.-министър на културата, представители на Националния инициативен комитет, студенти, преподаватели и участници в конференцията.

1-5

Доц. Георги Вълчев откри събитието и благодари на Министерството на културата в лицето на министъра и на заместник-министъра, че са намерили време и сили да се справят с много административни тревоги, за да бъде създадена тази програма, за да бъде целево финансирана от правителството, което е знак за това, че Васил Левски тежи със своето дело, поглед и подвиг, върху обществения живот на България до ден-днешен. По думите му във времена, когато сякаш сме изпаднали в политическа безпътица, когато в къси срокове минаваме от избор в избор, без да се намират посоките, без да се очертават тенденциите, които ще определят нашето развитие, си струва да се върнем към делото и личността на Васил Левски.

1-1

Да се върнем към неговото значение в онова паметно време, когато българите успяха въпреки всички тежки препятствия да се докосват до новото време, да усвоят най-напредничавите идеи, свързани със свободата, националната и личната. Трябва да полагаме всички усилия този разказ за хората от онова време да бъде част от съвременния ни живот и да стига до младите поколения. Доц. Вълчев благодари на всички колеги, които се включват в конференцията.

1-6

В приветствието си министърът на културата Найден Тодоров посочи, че Левски умира, за да живеем ние, неговото дело, идеализъм и кончина са причината ние да сме днес тук. Според министъра един от най-големите проблеми на съвремието ни е липсата на памет и заради това, докато имаме паметта за Левски, ще имаме бъдеще, докато осмисляме неговите идеи за свобода, не само на нация, но и лична, за толерантност, докато осмисляме това, ние ще имаме бъдеще. По думите му днес е времето да се замислим дали живеем, за да умрем или живеем, за да живеят нашите деца и да имат една България, която да ги обича и която да обичат.

1-2

Министър Тодоров благодари на Софийския университет и на Института за исторически изследвания към БАН, защото благодарение на тях ще има историческа памет, ще помним кой е Левски и ще можем да продължим неговото дело.

Научният форум продължи с представянето на доклади.

1-3

В рамките на конференцията ще участват утвърдени учени и водещи млади специалисти, които ще представят и дискутират различни аспекти от живота и делото на Васил Левски в контекста на европейското политическо мислене през ХIХ в. и на българското националноосвободително движение през 60-те и 70-те години на ХІХ в.

Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски.

Програмa