Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2021 на специалност „Право“ на Юридическия факултет

   
Завърши випуск 2021 на специалност „Право“ на Юридическия факултет

На церемония, която се проведе в зала „Тържествена“ във Военната академия „Г. С. Раковски“, 283 абсолвенти на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 63 завършват с отличен успех.

Празникът бе открит от декана на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев, който поздрави официалните гости на тържеството, абсолвентите и техните родители и близки и припомни, че тази година Юридическият факултет навършва 130 години. Той отправи и специална благодарност към домакините от Военната академия.

21

В словото си проф. Вълчев подчерта, че академичната общност винаги е била единство между преподаватели и студенти. Единство, споено както със стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, така и от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото. Той допълни, че в основата на това, което наричаме по традиция академичен дух, стои тъкмо тази приемственост в отношението към знанието и към научното любопитство и изрази надеждата си, че този академичен дух ще бъде една от основните ценности на университетското образование и занапред.

5

Обръщайки се към най-младите си колеги, той изрази увереността си, че през изминалите години, прекарани в Юридическия факултет, са успели да се убедят, че да си юрист означава не само да имаш престижно образование. Да си юрист до голяма степен е въпрос и на призвание. „Да си юрист, трябва да умееш да мислиш юридически, а според мен това е да различаваш истината от неистината и да свързваш установените факти с онези правни последици, които им придават правните норми“, каза проф. Вълчев и допълни, че всеки от тях е длъжен да си дава сметка за големите обществени очаквания към юристите.

1

Деканът на Юридическия факултет призова абсолвентите никога да не се примиряват с глупостта и с пошлостта. „Позволявал съм си и друг път да кажа, че човекът не е просто еволюирал примат с класово съзнание и Едипов комплекс, който се бори за бърз интернет и за изгодно кредитиране. Човекът е много повече от това и той заслужава да живее в един подреден свят, който функционира според справедливи и отнапред известни правила. И тези свои очаквания обществото – основателно или не, възлага тъкмо на нас, юристите“, каза още проф. Вълчев. Той призова още във фокуса на личните планове и професионалната ангажираност на абсолвентите винаги да са стремежът към мир и чувството за справедливост, както и да пазят магията на правото. Деканът отбеляза, че юридическата професия се практикува в ежедневието, но тя остава винаги свързана с ценности и с принципи, които са над всекидневието.

3

В словото си проф. Даниел Вълчев отбеляза, че навлизаме в епоха на глобални противопоставяния и много е възможно – на ново блоково разделение на света. „Дали нашите общества ще се окажат достатъчно зрели и силни, дали ще бъдат на висотата на идващите предизвикателства, досега това зависеше от нас, вашите родители и вашите преподаватели. От днес това започва да зависи и от вас“, каза още деканът. Обръщайки се към младите си колеги, той им припомни, че преди да получат дипломите си, ще положат клетва на посветилите се на правото. „Не гледайте на тази клетва като на формален акт, а като на израз на уважение към юридическото образование, към правната професия, на уважение към обществото, на което сме призвани да служим, на уважение към самите нас“, каза проф. Вълчев.

6

Той се обърна и към присъстващите родители и заяви, че имат всички основания да се гордеят със своите деца, които днес завършват образованието си в най-стария и най-престижен Юридически факултет в България. Накрая той пожела на завършващите студенти да са живи и здрави, да упражняват с достойнство правната професия и да имат силата и постоянството да направят света едно по-мирно и по-справедливо място.

9

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Анета Антонова, която е и преподавател в Юридическия факултет, не скри вълнението си да присъства на празничната церемония и да поздрави абсолвентите за всичките усилия, които са вложили по време на обучението си. Тя изрази увереността си, че положеният труд ще им донесе много ползи в бъдеще. Обръщайки се към абсолвентите, тя заяви, че отстояването на основните принципи на правото е в техните ръце, независимо от това как ще се реализират като юристи. Доц. Антонова ги призова да не забравят, че решенията и изборите, които ще вземат в ежедневието си, са онези, които формират нашето бъдеще като общество и докато ги правят, да мислят как желаят да изглежда България, в която ще живеят утре или след година, или след десет, но най-вече тази, която ще оставят на поколението след тях.

7

От днес вие вече сте част от юридическата общност на България и от вас ще зависят както индивидуалните съдби на българските граждани, чиито права ще защитавате, така и усещането за справедливост в обществото“, каза доц. Антонова и призова абсолвентите да не забравят, че завинаги остават възпитаници на своята Алма матер и да бъдат горди, че са част от Софийския университет, да защитават неговото име и да направят горди своите преподаватели с постиженията и успехите си. С пожеланието да бъдат здрави и да имат успешен път заместник-ректорът обяви випуск 2021 на Юридическия факултет на Софийския университет за завършил.

В рамките на тържеството поздрав поднесоха и отличниците на випуска Илияна Тодорова и Виктор Герджиков.

10

Виктор Герджиков благодари от свое име и от името на колегите си на семействата и близките, които са ги подкрепяли. Той отправи благодарност и към преподавателите – за тяхната отдаденост, за това, че са ги научили да разбират правото и да мислят като юристи. „Въпреки редовно отправяните критики към юридическото образование в България, Вашите усилия съхраняват и поддържат авторитета на Юридическия факултет и го правят едно специално място, което ни даде много“, каза още той. Виктор Герджиков припомни някои моменти от следването в Университета – дългите часове, прекарани в аудиториите и тези, преживени по време на пандемията. Обръщайки се към колегите си, той заяви, че макар вече да са получили стабилна основа в правото, изпитанията тепърва предстоят. И те със сигурност ще имат огромен залог, често свързан със съдбата на тези, които са им се доверили. „Затова нека да не спираме да полагаме усилия и да се учим. Нито за момент.“, каза още отличникът.

2

Той изрази убеждението си, че сред най-големите заплахи за тях като юристи, а и за правото въобще, са безразличието и мързелът, водещ след себе си посредственост и не на последно място липсата на морал. Затова той призова колегите си да бъдат целеустремени, упорити и непреклонни, да не се изкушават по лесния път и да не превръщат правото в обикновен бизнес, защото това е най-сигурният начин да го погубят, а така да погубят и себе си.

11

В своя поздрав Илияна Тодорова заяви, че дипломата, която ще получат днес, символизира завършека на почти шест забележителни години, през които са демонстрирали издръжливост и креативност, четене и писане до късно през нощта, години, в които е имало сълзи от щастие, а и от тъга. Тя допълни, че са се научили да бъдат критични, анализиращи, мислещи, аргументиращи. „Вярвам, че имахме възможността да получим най-доброто образование по право в България. Справихме се. Справихме се дори и с най-абстрактните и трудни материи, с липсата на социален живот по време на сесиите и особено по време на държавните изпити, както и с последните две години, прекарани зад екраните“, каза още Илияна Тодорова и допълни, че са им помагали родители, близки, преподаватели. Тя изрази благодарността си и към всички възможности, които й е предоставил Университетът – да се запознае с хора, които днес може да нарече свои приятели, да се учи от преподаватели, които са успели да запалят пламъчето на любовта към правото, да бъде част от отбора на Софийския университет в международни състезания по право – като участник, а вече и като треньор, да учи в чужбина по програмата „Еразъм“.

15

Тя акцентира и върху бъдещото развитие – нейното и на колегите й – че то не бива да спира. „Сега е нашият ред – ние ще сме тези, които ще дефинираме какво означава да практикуваш право. Надявам се, че ще го дефинираме по възможно най-правилния начин. Както за себе си, така и за обществото“, каза още Илияна Тодорова и честити дипломирането на всички.

12

Абсолвентите и техните близки бяха поздравени и от председателя на Конституционния съд на Република България г-жа Павлина Панова. Обръщайки се към завършващите студенти, тя заяви, че пред тях се отваря широко вратата на професията юрист. Тя ги призова, независимо в какво поприще ще се реализират, да знаят, че винаги трябва да отстояват авторитета на факултета, който завършват. Г-жа Павлова заяви, че те имат неимоверната привилегия да разполагат с диплома от най-старото висше училище и най-авторитетния юридически факултет на страната и ги призова да използват тази привилегия по предназначение, но винаги да поглеждат назад – там, от където са тръгнали и там, където са били обучени да бъдат истински професионалисти. „Дайте на университета и на факултета привилегията да се гордеят, че сте техни възпитаници“, каза още председателят на Конституционния съд на Република България.

13

В словото си тя отбеляза още, че независимо от попрището, което си изберат, ще бъдат свидетели на възходите и падението на човека. Дали ще бъдат съдия, прокурор, следовател, юрисконсулт, нотариус или съдебен изпълнител, към фокуса на тяхното внимание винаги ще бъде човекът – с неговите достойнства и с неговите недостатъци.

Икономическата, духовната и моралната криза може да бъде преодоляна само от знаещи, можещи, силни и смели хора, подчерта в словото си г-жа Панова и пожела на абсолвентите да бъдат тези хора, защото Юридическият факултет им даде образованието, което ще им позволи да пишат новата съвременна история на България. „Пишете своята история и нека тя да бъде най-добрата за всички времена“, каза още тя и им пожела да живеят достойно и да практикуват с авторитет тази прекрасна професия, която усвоиха през изминалите години.

26

В своя поздрав министърът на правосъдието на Република България г-жа Надежда Йорданова не скри вълнението си да присъства на празника на абсолвентите и си припомни деня, в който тя самата е получила дипломата си от същия факултет. Обръщайки се към дипломантите, тя заяви, че на техните плещи вече ще тежи бъдещето на всеки един от нас и на обществото като цяло. Очертавайки професионалните им пътища, тя отбеляза, че дали ще бъдат съдия, който трябва да реши при кого от двамата родители едно дете трябва да отиде, или адвокат, който ще преговаря за финансирането на нова компания в България или някъде в света, или пък ще бъдат част от министрите на правосъдието на 27-те страни членки на ЕС, когато се преговаря нова Директива за опазване на околната среда от наказателно право, или адвокат, на когото през нощта ще звънне телефонът, защото едно дете на 16 години е сбъркало и е арестувано, дали ще бъдат държавен служител, който подготвя поредната проектонаредба или проектозакон… възможностите са много. Всичко това е отговорност, подчерта министърът на правосъдието. „Вие държите света в ръце и това не е метафора. Така че разперете криле и подгответе раменете си за това“, допълни министър Йорданова и изрази убедеността си, че са подготвени от техните преподаватели.

17

Проф. Емилия Друмева, секретар по правните въпроси на президента на Република България, поднесе приветствие от името на държавния глава. В него се посочва, че днешният празник е блестящ завършек на обучението на абсолвентите, път изпълнен с трудности, които са преодолели чрез придобитите знания и увереността им в собствените способности. „Сега вие поставяте началото на нов етап от вашето развитие, водени от поетата висока отговорност да отстоявате справедливостта, да защитавате правата и свободите на всеки, който се нуждае от подкрепа. Убеден съм, че прилагайки наученото с вещина, ще се изградите като уважавани професионалисти, чиито успехи са атестат за престижа и качеството на юридическото образование във вашата Алма матер“, казва в приветствието си президентът Радев. Той изказва и признателността си към ръководството и академичния състав на Юридическия факултет и подчертава значимия научен принос и множеството получени награди от факултета. Накрая държавният глава честити на студентите и им пожелава да бъдат здрави и упорити, да вървят напред и нагоре с волен и силен дух, да отстояват правото с достойнство и решителност. „Убеден съм, че винаги ще се ръководите от принципите на правовата държава, заложени в устоите на избраната от вас професия. На добър час!“, се казва още в поздравителния адрес.

16

Проф. Друмева отправи поздрав към дипломантите и от свое име и подчерта, че наистина са избрали най-хубавата професия. При нея не винаги всичко винаги ще върви по вода. „Но, вярвайте ми, струва си да се отдават усилия – лични и най-вече професионални, за постигане на справедливостта. На добър час!“, пожела тя.

18

По традиция официалната част на церемонията завърши с академично слово. Пред абсолвентите на випуск 2021 говори проф. дюн Лазар Груев.

19

Абсолвентите положиха клетвата на посветилите се в правото.

22

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

23
24
25