Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от випуск 2018 на Юридическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2018 на Юридическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония, която се проведе в пленарната зала на Народното събрание, 405 абсолвенти от випуск 2018 г. на Юридическия факултет получиха дипломите си за висше образование. 93 завършват с отличен успех, а един е пълен отличник. По време на церемонията завършилите студенти за първи път положиха клетва на посветилите се на правото.

Тържественият ден започна с поднасяне на цветя пред паметника на Св. Климент Охридски.

5-1

Деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев поздрави всички абсолвенти, родители и гости в пленарната зала на Народното събрание. Той благодари на председателя г-жа Цвета Караянчева за съдействието и домакинството.

„Академичната общности винаги е била единство между преподаватели и студенти, споено както от стремежа да се пренесе през поколенията знанието за познатото, така от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото“, посочи проф. Вълчев и добави, че тази приемственост стои в основата на академичния дух и призова присъстващите в залата да аплодират предишните декани на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, проф. Тенчо Колев, проф. Димитър Токушев и проф. Дончо Хрусанов.

8

Проф. Вълчев отбеляза, че вярва, че през годините с колегите му са успели да ги убедят, че да си юрист не е само едно престижно познание, а е в голяма степен въпрос на призвание: „Юристът трябва да познава правния ред с неговата йерархия и взаимосвързани компоненти, техники за преодоляване на празноти и противоречия, с неговата логика и динамика. Но за да си юрист, трябва да умееш да мислиш юридически – да умееш да различаваш истината от неистината и да свързваш установените факти с онези правни последици, които им придават правните норми“.

11

Той подчерта още, че има още нещо извън знанията и юридическото мислене – борбата за правото и неговите морални основания изисква постоянни усилия. Всеки от нас е длъжен да си дава сметка за големите обществени очаквания към юристите, посочи проф. Вълчев и допълни, че за да се отговори на тези очаквания, юристите трябва да съблюдават поне три основни ориентира – да уважават мира, да се стремят да постъпват справедливо, да имат готовността и възможността да правят избор.

Деканът на Юридическия факултет призова младите си колеги да гледат на полагането на клетва на посветилите се на правото не като на формален акт, а като на израз на уважение към юридическото образование, към правната професия, на уважение към обществото и към самите тях.

34

Проф. Даниел Вълчев се обърна се към родителите на абсолвентите и посочи, че имат основание да се гордеят с успеха на своите деца. В края на изказването си той пожела на младите юристи да са здрави, да упражняват с достойнство правната професия и да не забравят, че има нещо, което е по-важно от това да бъдеш добър юрист - да бъдеш човек.

10

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави всички присъстващи с празника и посочи, че една от причините Софийският университет да е толкова напред в националната рейтингова система е добрата реализация на завършилите. Той отбеляза, че е сигурен, че завършилите Юридическия факултет са с осигурена реализация и по-скоро ще ги затрудни да намерят кое най-много ги вълнува и интересува. По думите на ректора, възможностите за тях са много и ги призова да намерят онова, което най-много ги влече. Тези възможности вървят и с огромна отговорност, посочи ректорът и добави, че е тяхна ролята да осигурят върховенството на закона през следващите десетилетия и това е голяма отговорност.

С пожелания за голям успех, да са достойни за тази отговорност и да носят с чест дипломите, които получават от Алма матер, проф. Анастас Герджиков обяви випуск 2018 г. за завършил.

31

Отличникът на випуска Петър Ангов също поздрави присъстващите и на първо място изказа искрената си благодарност от името на целия випуск към тези преподаватели, които не са пожалили своите сили и старание в нелекото начинание да им предадат познания, които да ги направят добри юристи, но също и добри хора. Отличникът на випуска не пропусна да благодари и на родителите, които са им помагали през годините.

42

„Пред нас, колеги, се отварят много възможности, но и големи отговорности“, каза Петър Ангов и изрази увереността си, че с получените знания в Юридическия факултет могат да променят обществото, в което живеем, да стане по-добро. „Това означава да се борим срещу несправедливостта, срещу неуредиците и да защитаваме хората, които имат нужда от защита и да спазваме винаги висок морал“, допълни още абсолвентът. Той изрази увереността си, че най-важни са отношенията между хората и припомни, че по време на следването си в Университета са преминали през много емоции и са събрали много спомени. По думите му, някои са намерили своите най-близки приятели, други – любовта, но в крайна сметка всички са се формирали като една общност. Петър Ангов призова колегите си да запазят отношенията, които са си изградили помежду си, да знаят, че могат да разчитат един на друг. Той пожела на колегите си от випуск 2018 на Юридическия факултет да бъдат смели, да дерзаят, да имат попътен вятър и им честити дипломирането.

12

Поздрав към абсолвентите отправи и председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, която изрази вълнението си да види залата, изпълнена с млади хора. Тя ги поздрави за успешното приключване на едно трудно следване. Цвета Караянчева честити дипломирането на абсолвентите и ги увери, че планините, които ще преодоляват в бъдеще, оттук-нататък няма да свършват. Тя пожела на абсолвентите професионалният им път повече да ги вдъхновява, отколкото да ги разочарова. Пожела им предизвикателствата и препятствията, с които неизбежно ще се сблъскат, да им тежат по-малко и мускулите им да заякват с всеки изкачен връх.

28

„Животът ви очаква. От вас самите зависи в каква посока ще тръгнете“, заяви председателят на Народното събрание и увери абсолвентите, че независимо през какви непредвидими обрати ще минат, дипломите им от правния факултет на Софийския университет ще останат постоянно нещо, една от най-ценните инвестиции, които човек може да направи, докато е млад. „Гордейте се с тях и не спирайте да учите!“, призова абсолвентите Цвета Караянчева и им пожела успех.

13

Проф. Малина Новкиришка поздрави присъстващите и изнесе академична лекция, посветена на римското право. Тя посочи, че всички са имали своя щастлив момент от получаването на дипломата, еуфория от новия хоризонт, който се разкрива след това. Тя отбеляза, че латинската дума пруденция означава както наука, цялостно познание, така и разумност, предпазливост, предвидливост, отчитане на възможните последици и действия. Всеки юрист, на каквото и поприще да се отдаде, трябва да носи в сърцето и ума си тези слова от клетвата, посочи проф. Новкиришка.

33

Тя приветства абсолвентите като хора, отдали се на правото като свое призвание. „Бих искала да завърша с римския поздрав „Ave!“. Това е поздрав, който се отправя към императорите, но вие сте повелители на вашия живот. Това е поздрав, който римляните използват в своето ежедневие, за да пожелаят здраве и благополучие. И ние ви желаем това. Това е поздрав и за сбогом, но ние не ви казваме сбогом, защото вратите на Алма матер ще бъдат винаги отворени за вас“, каза в края на приветствието си проф. Новкиришка и им пожела на добър час.

38

Председателят на Конституционния съд и професор по наказателно право Борис Велчев също поздрави абсолвентите и техните близки. Той посочи, че с колегите му много се гордеят със своите студенти и много ги обичат. Окуражи ги, че знаят достатъчно да се нарекат юристи, слушали са удивителни преподаватели, усвоили са способността да мислят като юристи и им пожела успех.

41

Церемонията продължи с тържествено полагане на клетва на младите юристи.

В рамките на тържеството бе прочетен поздрав към абсолвентите от проф. Огнян Герджиков. По повод празника бяха получени и много поздравителни адреси.

18

Проф. Сашо Пенов, председател на Управителния съвет на Фондация „120 години Юридически факултет“, припомни, че възпитаници на факултета са инициирали създаването на фондацията. Той подчерта, че благодарение на тяхната идея бяха възобновени основни аудитории. „Позволете ми да благодаря на всички онези, които ни подпомогнаха в усилията ни да ви осигурим качествено образование“, каза проф. Пенов и съобщи, че Управителният съвет на фондацията е решил да награждава всяка година един абсолвент за активна научна, доброволческа, образователна дейност. Тази година това е Ана Петрова.

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите. Председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева подари на всички дипломиращи се фототипно издание на Търновската конституция.

45
46
22
99