Начало / Новини / Новини и събития / Изложба, посветена на Джеймс Джойс, бе открита в Софийския университет

   
Изложба, посветена на Джеймс Джойс, бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе открита изложба, посветена на емблематичния ирландски писател Джеймс Джойс. Чрез богат и интригуващ снимков и текстови материал включените в нея 22 пана проследяват живота и творчеството на писателя, както и неговото влияние върху съвременната литература. Експозицията може да бъде разгледана до 2 ноември 2018 г.

Присъстващите на официалното откриване на изложбата бяха поздравени от проф. д-р Евгения Панчева, ръководител на Катедра „Англицистика и американистика“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет. Тя заяви, че изложбата е разположена в това специално място благодарение на посолството на Ирландия в България и на посланик Майкъл Форбс. Проф. Панчева специално благодари за дългогодишното сътрудничество на посолството и катедрата. „Днешното събитие е посветено на 90-годишния юбилей на катедра „Англицистика и американистика“ и 130-годишния юбилей на Софийския университет. Това е нашият съвместен начин да отбележим тези чудесни поводи“.

6

Проф. Панчева със задоволство отбеляза, че в публиката е преводачката на „Одисей“ – г-жа Иглика Василева, както и младият специалист по творчеството на Джеймс Джойс и член на катедрата д-р Джонатан Макрийди.

Посланикът на Ирландия в България Майкъл Форбс изрази вълнението си да присъства на събитието и посочи, че тази изложба е подаръкът на Ирландия за 130-годишнината на Софийския университет. В изказването си той обърна внимание на възникването на университетите, което създава една цяла плеяда от нови интелектуалци и писатели. Той отбеляза, че малко преди откриването на Софийския университет, преди 150 години, е открит и Дъблинският университет, в който по-късно учи Джеймс Джойс.

8

Майкъл Форбс отбеляза, че през XIX век се развива нов процес на просвещение, в който възникват тези университети и това се отразява много силно на съществуващата тогава средна класа. Така всъщност делото на тези писатели е да просветят съществуващата тогава средна класа и поколенията, които идват след това, чак до началото на XX век. „И това е делото на университетите – да предават от поколение на поколение и да просвещават“, посочи Майкъл Форбс и добави, че създавайки „Одисей“, Джойс извършва едно от най-просветителските дела – днес продължаваме да я четем и така процесът на просвещението продължава.

4

Днес празнуваме делото на Джойс и нестихващия процес на просветление. Като университет вие имате тази отговорност, тази тежест, да продължите процеса напред към следващите поколения“, подчерта посланикът. Той отбеляза, че макар да мислим, че този исторически момент отдавна е отминал, имаме отговорност да го продължим, да вървим напред и той никога да не спира.

7
2
11
25