Начало / Новини / Новини и събития / Майкъл О’Флаерти изнесе публична лекция в Софийския университет

   
Майкъл О’Флаерти изнесе публична лекция в Софийския университет

Темата на лекцията на директора на Агенцията на Европейския съюз за основните права беше: „Борбата с омразата в нашите общества“. Събитието бе организирано от Министерството на външните работи, Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Агенцията на Европейския съюз за основните права.

На лекцията присъстваха представители на академичната общност на Университета, на Министерството на външните работи на България, неправителствени организации. Модератор на събитието бе доц. д-р Албена Танева, преподавател в катедрата по „Публична администрация” на Софийския университет.

1

Ръководителят на катедра „Политология“ във Философския факултет доц. д-р Румяна Коларова представи накратко професионалния път на Майкъл O'Флаерти, който от декември 2015 г. е директор на Агенцията на Европейския съюз за основните права. Доц. Румяна Коларова подчерта, че целият му професионален път е посветен на темата за човешките права. Бил е преподавател по права на човека и директор на Ирландския център за правата на човека в Националния университет на Ирландия, Голуей. Преди това е бил член на Комисията по правата на човека в Северна Ирландия. От 2004 г. до 2012 г. член и заместник-председател на Комитета по правата на човека на ООН.

2

Доц. Коларова изтъкна големия професионален опит на Майкъл O'Флаерти във всички аспекти на работата на тези комитети и агенции, включително изследване, мониторинг и контрол. Тя обърна внимание още и на богатата му практика в областта на правата на човека в различни държави – през 1994 г. в Босна и Херцеговина, през 1998 г. в Сиера Леоне и др.

3

По думите й, в същото време Майкъл O'Флаерти развива и активна академична кариера като преподава право в Университета в Дъблин, теология и философия в Рим и международни отношения в Амстердам. Има редица публикации, които включват разработки върху законодателството и практиката в областта на оперативната работа по защита правата на човека.

6

Преди лекцията Майкъл O'Флаерти се срещна с ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. По време на разговора бяха обсъдени въпроси на превенцията на насилието, правата на децата, свободата на словото, проблемите на гражданското общество, мигрантската криза и проблемите, свързани с нея. По време на срещата проф. Герджиков и Майкъл O'Флаерти се обединиха около мнението за необходимостта от повече положителен личен пример и емпатия, за по-дълбокото познаване и разбиране на проблемите.