Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2016 г. на Юридическия факултет

   
Завърши випуск 2016 г. на Юридическия факултет

В 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 375 абсолвенти от специалност „Право“ получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех се дипломират 80 души. Випускът има един пълен отличник.

Деканът на факултета проф. Сашо Пенов поздрави абсолвентите и отбеляза, че са изминали дълъг и неуморен път, съпроводен със съзидателен труд, преодолявали са трудности и са се изградили като правници. Деканът подчерта, че Юридическият факултет е на първо място в Националната рейтингова система благодарение на преподавателите, но и на студентите, защото са били най-добрите в състезанията по право. Той припомни историята на Факултета, който е бил и ще бъде център на най-значимите събития в историята на Университета. „Истински университет без качествен Юридически факултет не може да съществува“, каза проф. Пенов и добави, че факултетът се гордее, че във вековната му история следи са оставили десетки крупни преподаватели, учени, практици, израснали от студентската скамейка.

18

Проф. Пенов подчерта, че кадрите на Юридическия факултет са мнозинството от най-добрите практици в България, които завършват правни науки, не за да станат чиновници, а творци на правото, правото като изкуство за доброто и справедливото.

Деканът отбеляза, че въпреки голямата конкуренция, не се съмнява във възможностите за реализацията на най-младите си колеги, тъй като знанията им са ценени високо в българската практика и са много добре приети в чужбина.

5

„Правораздаването не е просто работа и професия, а изпълнение на дълг, високо доверие и отговорност. Освен правни познания и висок професионализъм, работещите в сферата на правораздаването трябва да бъдат личности, притежаващи висши добродетели. А вие ги имате“, каза проф. Пенов. Той добави, че равенството пред закона осигурява свободата на гражданите и че още като студенти всички са осъзнали, че трябва да служат на закона, за да можем всички да бъдем свободни. Деканът подчерта, че възпитаниците на факултета са възпитавани така, че вече имат правосъзнание и ги призова да не мълчат пред неправдата и да отстояват позициите си.

В приветствието си деканът обърна внимание на корените на дарителството и ролята му за създаването на редица висши училища. Той благодари на всички дарители, отделили средства за реновирането на аудитории и зали във Факултета през годините.

16

Проф. Пенов пожела на абсолвентите здраве, сполука и дързост, да отстояват ценностите на правото и подчерта, че винаги са добре дошли в своя факултет.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Николай Витанов отбеляза, че за него е чест да поздрави абсолвентите и техните близки с успешното завършване от името на ректора проф. Анастас Герджиков. Той заяви, че този ден осмисля техните усилия, но и усилията на техните преподаватели, родители и близки. „Това е най-приятното изживяване за един преподавател – да види своите студенти пораснали и помъдрели“ каза още заместник-ректорът и добави, че времето ще заличи трудностите, които са срещнали по време на обучението си, но ще остави живи хубавите спомени и многобройните приятелства.

6

„За Софийския университет е повод на гордост, че според Националната система на висшите училища Алма матер е на първо място в почти всички професионални направления, в които обучава студенти, включително и специалност „Право“. Затова може да сте сигурни в нещо, в което и времето ще ви убеди – че Алма матер е най-доброто място в България за придобиване на сериозна квалификация и подготовка във вашата област“, каза още проф. Витанов.

4

Той пожела на докторантите, които остават в Университета, да запазят своя ентусиазъм и енергия в усвояването на новите знания, а на останалите – да намерят удовлетворяваща ги работа, която заслужават и отговаря на техните възможности, желания и амбиции и да им създаде усещане за пълноценно изживян живот. Да станат истински лидери в своята общност, както техните предшественици. Да носят в сърцата и умовете си, наученото от преподавателите, да го развиват и умножават. С пожеланието „На добър път“ проф. Николай Витанов обяви випуск 2016 г. на Юридическия факултет за завършил.

7

Омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова изрази радостта си да присъства на тържеството и изрази увереността си, че този ден е началото от един важен етап от живота на абсолвентите – на тяхната бляскава бъдеща кариера. Г-жа Манолова заяви още, че в практиката си младите прависти ще се сблъскат с многобройни проблеми и ги призова да намерят и да се заемат с решаването на един проблем, труден и сложен – дълбоко несправедлив, да станат специалисти по него и да се опитват през годините да го решават. Да измерват развитието си не само с професионалните си постижения, а с това до каква степен са се справили с решаването на този несправедлив проблем и с другите трудности, с които ще се сблъскват в своята практика.

От нас, юристите, обществото очаква да пазим Конституцията, да браним свободата, да се застъпваме за правата на българските граждани, но и да бъдем блюстители на справедливостта. Това означава, че в многобройните избори, които ви предстои да правите, е добре и е правилно да заставате винаги на страната на истината и на справедливостта“ – каза още омбудсманът на Република България.

1

Г-жа Манолова изрази увереността си, че за да стигнат до този ден, абсолвентите са положили много усилия. По думите й, трудното тепърва предстои, но е уверена в способностите, знания и сили, с които ще се справят с предизвикателствата.

Отличникът на випуска Диана Асеникова се обърна към преподавателите в Юридическия факултет и поднесе голямо „Благодаря!“ заради това, че са събудили младите им умове, потопили са ги в дебрите на правната наука, заредили са ги с ударна доза знание и вдъхновение и са ги научили как да овладеят изкуството за доброто и справедливото.

8

„Признателни сме ви за всички правни и житейски уроци, с които ни обогатихте! Пожелаваме ви все така неуморно и с усмивка на лице да будите умовете и сърцата на младите студенти, които търсят юриста в себе си. За нас беше чест!“ – каза Диана Асеникова.

Тя се обърна и към своите колеги-дипломанти и заяви, че за поредна година месец юни е вълнуващ, но не с тревогите около лятната сесия, а с радостта от дипломирането като магистри по право в най-стария и престижен Юридически факултет в България.

Вече ще заставаме едни срещу други в съдебна зала, която не е учебна. Ще бъдем участници в съдебен процес, който не е симулиран. Ще решаваме човешки съдби, а не учебни казуси. Да си юрист е отговорност, привилегия, предизвикателство и понякога голяма мъка, която обаче, носи удовлетворение“ каза още Диана Асеникова и изрази надеждата си всеки един от дипломантите да успее в своя професионален път, да напише нещо, което си струва да се прочете или да направи нещо, за което си струва да се пише.

15

Тя призова докато творят, тълкуват и прилагат законите, да съблюдават правните принципи, защото те не са просто първите въпроси от конспекта, а въплъщение на ценности, върху които се гради правовата държава.

„Нека бъдем устремени към доброто и справедливото. Нека решаваме казуса не само с ума, но и със сърцата си. Нека бъдем гордост за нашите роднини и приятели, за нашата Алма матер. Нека бъдем промяната, която искаме да видим. И нека пазим съвестта си чиста, защото чистата съвест е един лукс, с който малцина могат да се похвалят. Пожелавам ви да се радвате на този лукс“.

В края на приветствието си Диана Асеникова пожела на колегите си да са здрави, успешни, да бъдат справедливи и достойни юристи и им пожела „На добър час“.

Отличникът на випуска получи дипломата си от омбудсмана на Република България Мая Манолова. Диана Асеникова получи грамота за отличен успех от издателство „Сиби“ и книги, както и парична награда от Фондация „120 години Юридически факултет при СУ „Св. Климент Охридски“.

В рамките на церемонията петокурсничката Яна Панова получи годишната награда на издателство „Сиби“ за отличен успех.

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите. Първите пет отличници от випуска получиха дипломите си от Мая Манолова. Дипломите на останалите отличници връчи заместник-ректорът проф. Николай Витанов.

9
11
13
12
14