Начало / Новини / Новини и събития / Празници на световни туристически дестинации – Полша

   
Празници на световни туристически дестинации – Полша

Студентите от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Полша в рамките на Празниците на световните туристически дестинации. Целта на преподавателите и студентите е с помощта на изкуството да покажат природата, културата, традициите на различни страни в световния туризъм.

През тази учебна година студентите представяха популярни европейски дестинации, а поредицата събития са посветени на 50-годишния юбилей на специалност „Туризъм“ и 45-годишнината на Катедра „География на туризма“.

Сред официалните гости на събитието бяха посланикът на Полша в България г-н Кшищоф Краевски, деканът на Геолого-географския факултет доц. Филип Мачев и зам.-деканът доц. Георги Бърдаров, г-жа Мариа Дачарска, председател на Полското просветно и образователно дружество „Владислав Варненчик“, Светла Каранешева, програмен служител на Полския институт у нас, преподаватели и студенти от Геолого-географския факултет и от специалност „Полска филология“ на Софийския университет.

1

Доц. д-р Мариана Асенова, ръководител на Катедрата, отбеляза, че Полша е страна, с която България отдавна поддържа добри отношения в областта на туризма, а целта на настоящото представление е да заинтригуват българите да посетят и опознаят Полша.

2

Чрез атрактивната игра на студентите, присъстващите научиха любопитни и интересни факти от историята, културата и забележителностите на Полша. Те бяха запознати с легендата за възникването на Полша – историята за тримата братя Лех, Чех и Рус, които решават да се разделят и да тръгнат в различни посоки, в търсене на по-добро място за живот в нови земи. Лех и неговите хора преминали през необитавани земи и един ден се спрели на много красиво място с гъсти гори и чисти реки, с изобилие от животни и риба. Там се установили и построили крепостта Gniezdo, която през вековете прераснала в център с голямо значение за полската култура и религия.

3

Студентите представиха полския танц мазурка, създаден през XVII век в област Мазурия, който по-късно е разпространен из цяла Европа като салонен и бален танц.

4

Представлението продължи с разказ за откритията на полския астроном Николай Коперник, който с помощта на двете основни движения на Земята – въртенето около оста ѝ и около Слънцето, успява да обясни сложните движения на планетите, смяната на годишните времена и други явления.

5

Зрителите научиха повече и за двукратния нобелов лауреат в областта на физиката и химията Мария Кюри. Тя е първата жена, получила Нобелова награда и първата жена, преподавала в Сорбоната. По време на Първата световна война Мария Кюри обучава военни лекари как да използват методите на радиологията и да откриват счупвания в тялото на ранените войници с помощта на рентгеновите лъчи.

6

Студентите представиха на сцената и откъс от филма „Стас и Нели“ по едноименното произведение на известния полски писател Хенрик Сенкевич.

7

Публиката имаше възможност да се наслади и на бал в тържествена зала под звуците на музиката на Шопен и научиха повече за него и любовта му с Жорж Санд. Представлението завърши с изпълнение на танца полонеза.

9

Посланикът на Полша Кшищоф Краевски изрази признателността си за професионалното и изключително емоционално представяне на неговата страна. Той определи студентите като страхотни, фантастични млади хора и им пожела много успехи, приятно лято и ги покани да посетят Полша.

10

Деканът на Геолого-географския факултет доц. Филип Мачев закри тазгодишния театрален сезон на студентите от специалност „Туризъм“ и изрази уважението си към техния неподправен ентусиазъм и им благодари за това, което правят. Доц. Мачев поздрави и колегите си доц. Вера Николова и гл. ас. Атанас Казаков за работата им със студентите и им пожела да продължат хубавата традиция да работят по този нестандартен начин.

11

Атанас Казаков благодари на всички студенти в четвърти курс на специалност „Туризъм“, които със своя труд, усилия и неуморен ентусиазъм са направили всички съпричастни с толкова много познати и непознати дестинации.

Вие свършихте ужасно много работа, много се трудихте и много искаме да ви благодарим сърдечно, за това, което направихте“, каза още г-н Казаков и изрази надеждата си, че през следващите години те ще имат своите достойни последователи.

12

Доц. Вера Ангелова благодари на Димитър Гавазов и Виктория Велинова, студенти в специалност „Полска филология“, които помогнаха на своите колеги в настоящото представление, на Театър „Алма Алтер“, които са домакини на събитията „Празници на световните туристически дестинации“, на учебния театър на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ за костюмите, на Сатиричния театър и на всички, които са ги подкрепяли в реализирането на техните идеи.