Начало / Новини / Новини и събития / Ден на безпилотната летателна система в Софийския университет

   
Ден на безпилотната летателна система в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна първият в България научно-индустриален форум, посветен на последните постижения и възможности за приложение на безпилотни летателни системи в различни области от живота и икономиката. Организатори на форума са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и компанията „О и К“.

Целта на форума е да стартира дискусия и обмяна на опит в сферата на безпилотните летателни системи и приложенията им за решаване на конкретни практически задачи. На събитието присъстваха представители на държавни институции, учебни и научни организации, както и на водещи фирми в областта.

Доц. Антон Филипов от Геолого-географския факултет на Софийския университет поздрави участниците във форума и изрази надеждата си той да се развие като ежегоден форум, в който да се срещат хората, имащи отношение към най-новите технологии в областта на дистанционните изследвания, а именно безпилотните летателни системи, техните функции, възможности и приложения.

1

„Живеем във времена на трудни икономически процеси и реформи, затова пък технологичните решения ни заливат непрекъснато и наистина като че ли ние сме в поредния технологичен скок“, каза доц. Филипов и припомни последните два технологични етапа – раждането на географската информационна система и системата за глобално позициониране.

По думите на доц. Филипов безпилотната летателна система има огромни възможности за придобиване на разнообразна пространствена информация и използване в случаите на управление на кризи или заснемане на територии.

4

Доц. Филипов отбеляза, че присъстващите ще станат свидетели на функционирането на една система, разработена от екип на Университетския център за въздушно наблюдение, Университетския център за космически технологии и комуникации и частната компания „О и К“.

Заместник-ректорът на Софийския университет чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов приветства участниците във форума и благодари на доц. Антон Филипов и на инж. Огнян Огнянов от „О и К“ за усилията, положени за организирането на събитието.

2

Той припомни, че Университетският център за въздушно наблюдение е създаден преди седем години с решение на Академичния съвет като научно-образователна и приложна структура към Софийския университет, за да отговори на нарастващата необходимост от актуални и качествени изображения и наблюдения в реално време на земната повърхност. Проф. Витанов обобщи, че основните направления в дейността на центъра са три – образователно, научно-изследователско и практико-приложно.

Той припомни и значението на безпилотните летателни системи в работата на различните институции и приложението им в различни сфери – икономика, национална сигурност, опазване на околната среда, селското стопанство, в кризисни ситуации, археологическо наследство и други.

Убеден съм, че всички участници във форума ще получат много нова информация, ще генерират много нови идеи, ще се зародят много нови контакти, които ще поставят началото на редовни годишни срещи по тази тематика“, каза в края на приветствието си проф. Витанов и пожела успешна работа на форума.

Присъстващите бяха поздравени и от инж. Огнян Огнянов и съветника по сигурност и отбрана на президента г-н Илия Милушев.

3

Зам.-деканът на Геолого-географския факултет доц. Георги Бърдаров отбеляза, че за него е чест да присъства на настоящия научен и индустриален форум, посветен на безпилотните летателни средства. Той отбеляза, че именно Софийският университет е мястото където трябва да бъдат апробирани новите технологии, както за бизнеса и образованието, така и за нуждите на обществото. Той подчерта, че е щастлив от факта, че Геолого-географският факултет е инициатор и домакин на срещата. По думите му, Факултетът е водещ още при прилагането на географските информационни системи-ГИС и за пореден път е водещ при използването на безпилотните летателни средства. Доц. Бърдаров пожела на организаторите събитието да стане ежегодно и присъстващите да имат интересен и ползотворен ден.

Форумът протече в две сесии, като първата бе посветена на демонстрации в реално време на разнообразни приложения на безпилотните летателни системи и методологична сесия, в която се представят възможностите на тези технологии.

Въпросите, които бяха обсъдени са от важно значение за много области: икономиката, националната сигурност, опазването на природната среда, управлението на природни и техногенни кризи, отбраната, селското стопанство, градското и пространственото планиране, регионалното развитие и инфраструктурата, изследванията на археологическо наследство и др.

Използването на безпилотни летателни системи е не само научна, фирмена или административна задача. Често се налага съвместна работа на различни институции и организации. Отчитайки, че в България практически липсва опит за съвместна работа по толкова голям обхват от проблеми, организаторите на форума полагат началото на ежегодни срещи на потребителите на безпилотни летателни системи, държавните и образователните институции, производителите на технологични решения на безпилотни летателни системи и компаниите, предлагащи подобни услуги, за да се представят и обсъждат техните постижения, решения и приложения в практиката.