Начало / Новини / Новини и събития / Четвърта международна научна конференция "Пътят на коприната"

   
Четвърта международна научна конференция "Пътят на коприната"

В Институт "Конфуций" към Софийския университет започна Четвъртата международна научна конференция под надслов"Пътят на коприната“ - древният междуконтинентален път, свързващ Азия, Североизточна Африка и Европа, превърнал се в символ на богатия културен обмен между Китай и света, между Изтока и Запада .

Конференцията се организира от Институт "Конфуций" към Софийския университет. На откриването й присъстваха ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, посланикът на Китайската Народна Република в България Джан Хайджоу, Атанас Кръстин, секретар на президента по външна политика, проф. Чен Ин - завеждаща отдел „Образование“ в китайското посолство, проф. Ренета Божанкова, заместник-ректор на Софийския университет, проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, представители Министерството на образованието и науката и на Министерството на външните работи, Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти.

1

Конференцията бе открита от директора на Институт „Конфуций“ г-жа Аксиния Колева, изрази благодарността си към ръководството на Университета за подкрепата, която неизменно оказва при провеждането на подобни събития. Г-жа Колева припомни, че международната научна конференция „Пътят на коприната“ се организира на всеки две години и се е превърнала в традиционна среща между специалисти и учени, чиито научни интереси са в областта на китаистиката и на изтокознанието. Стремежът на Институт „Конфуций“ е спектърът на изследваните теми да бъде разширяван и във форума да вземат участие повече специалисти от различни академични общности както от България, така и от чужбина.

6

Представените тази година доклади са разделени в десет секции: лингвистика, литература, история и археология, история и културно наследство, философия и духовна традиция, исторически връзки и културен обмен, литература и култура, дипломатически и икономически отношения, медицина и физкултура, музика и изкуство.

Важността на подобни научни форуми, особено в светлината на последната глобална икономическа инициатива на китайското правителство „Един пояс, един път“ е несъмнена. Много от представените доклади тази година изследват теми, пряко или косвено свързани с древния път на коприната – първата глобална мрежа за обмен на стоки, идеи, култура, религия. Тази година участниците във форума са 54, като една четвърт от тях са от чужбина“ – добави още директорът на Институт „Конфуций“ към Софийския университет.

2

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков приветства участниците в конференцията и отбеляза, че темите на десетте секции са толкова разнообразни, че покриват всички аспекти на китайската история и култура, а докладите се разпростират от средновековната китайска поезия до съвременна китайска икономическа политика. Това е още едно доказателство, че тази четвърта конференция е поредното развитие на дейността на нашия Институт „Конфуций“, подчерта ректорът.

3

Той отбеляза, че е радостен фактът, че през годините конференциите се развиват, броят на участниците се увеличава, голямо е разнообразието и на темите. Това показва, че както конференцията, така и Институтът „Конфуций“ се развиват по начин, който през последните години дава поводи за гордост, посочи ректорът и припомни, че Институтът е получил почетната възможност да се нарича Модел-Институт „Конфуций“. Проф. Анастас Герджиков благодари на всички, съдействали за провеждането на конференцията и за развитието на Института - на директорите през годините, на проф. Александър Федотов и проф. Мадлен Данова, на Китай и Китайското посолство у нас, които са помагали през всички тези години.

5

Посланикът на Китай у нас г-н Джан Хайджоу поздрави организаторите на събитието и изрази благодарността си към всички експерти, учени и изследователи от Китай и България за тяхното дългогодишно внимание, подкрепа и сътрудничество.

Китай и България са традиционни приятелски държави и верни партньори въз основа на взаимното уважение, равноправност и сътрудничество. България разполага с отлично географско местоположение и отлични природни условия и като страна-членка на ЕС се ползва с удобството на европейската интеграция, което е огромен потенциал за развитие, подчерта посланикът. Той изрази надеждата си, че участниците ще използват пълноценно конференцията като платформа и ще дадат конструктивни предложения и съвети за задълбочаване на сътрудничеството.

7
10