Начало / Новини / Новини и събития / Шестима български ученици ще се борят за злато в най-голямото световно състезание по ИТ

   
Шестима български ученици ще се борят за злато в най-голямото световно състезание по ИТ

Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира за поредна година участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно ученическо състезание, в което през тази година участват повече от 700 000 младежи и девойки до 21 години от над 130 държави.

През 2016 г. Георги Бошев от гр. Несебър, ученик от XII клас от Гимназията с преподаване на английски език „Гео Милев“ в град Бургас, постигна най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016.

На финалите, които през тази година ще се проведат от 30-ти юли до 2-ри август в Лос Анджелис, САЩ, България ще бъде представена от петима ученици, които спечелиха правото си да пътуват за САЩ в конкуренцията на повече от 3 000 ученици от цялата страна.

До финалния кръг в София достигнаха десет ученици. Национален победител в това състезание е Ирина Куртева от 11 "А" клас на МГ Силистра с учител Искра Николова.

1

Останалите участници в отбора, който ще представлява България на световните финали в САЩ, по реда на класиране в националните финали са: Даниела Павлова - второ място в България; Христо Бакърджиев – трето място в България; Николай Колев – четвърто място в България и Стефка Тодорова Стоева – пето място в България.

Това е само една от инициативите на Сдружението в рамките на проект „Кариера в ИТ“, реализиран с финансовата подкрепа на Microsoft Bulgaria. Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е насочен към 20 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.

2

Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е един от 27 гранта на Microsoft YouthSpark за младежки неправителствени организации в 25 страни в Европа през 2016г. и част от световния ангажимент на Microsoft да се създадат възможности за 300 милиона младежи в 100 страни през следващите три години.

FEBA Alumni е сдружение на възпитаниците на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", основано през 2004 г. от 33 студенти, завършили факултета. Стопанският факултет е водеща институция в страната за обучение и изследвания в областта на икономическите и управленските науки. В рейтинговата система за висшите училища в България за 2011 и до 2014 г. Стопанският факултет заема челните места в направленията "Администрация и управление" и "Икономика".