Начало / Новини / Новини и събития / 25 бакалаври и магистри от Стопанския факултет получиха своите френски дипломи и български дипломи за завършено висше образование

   
25 бакалаври и магистри от Стопанския факултет получиха своите френски дипломи и български дипломи за завършено висше образование

В Заседателна зала 1 в Ректората се проведе церемония по връчване на българските и на френските дипломи от магистърската програма „Финансов мениджмънт“ и на френските дипломи Лисанс по икономически науки и управление от Университета Лил 1.

Абсолвентите, техните близки, преподаватели и гости на събитието бяха приветствани от доц. Марселен Йовоган, ръководител на магистърската програма „Финансов мениджмънт“, който бе и водещ на тържеството.

1

Заместник –деканът на Стопанския факултет доц. Соня Вътева поздрави абсолвентите от името на декана доц. Седларски и от свое име. „Искам да започна с благодарствени думи към студентите за техните усилия и за тяхното постоянство по време на обучението, което никак не е било лесно – нито за бакалаврите, нито за магистрите. Освен труд и усилия обучението е и едно вълнуващо приключение, в което ние ви учим, вие ни обогатявате. И тази взаимност е изключително важна“, каза доц. Вътева и благодари на българските и на френските си колеги за тяхната всеотдайност и ентусиазъм, допринесли до голяма степен за успеха на програмата.

Тя подчерта важната роля на подкрепата на ръководството на Софийския университет, както и на административните служители за координирането на тези две програми с университетите партньори – Монтескьо, Бордо и Лил 1.

2

Доц. Вътева подчерта, че дипломите, които се връчват на този ден, са символ на непрекъснатото развитие и обогатяване на сътрудничеството на Софийския университет с френските университети и същевременно са израз на общия успех в областта на управлението и то в двоен културен контекст България-Франция.

„Държа да изразя и нашата обща признателност към Френския институт и Френското посолство в България за тяхната дългогодишна морална и материална подкрепа“, каза още доц. Вътева.

3

Тя пожела на дипломантите успех в осмислянето на трудния път, който са извървели заедно и успех в разтълкуването на променящата се среда и новите предизвикателства.

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Вълчев заяви, че образованието е приключение без край, което ще съпътства живота на абсолвентите оттук нататък, където и да решат да намерят реализация.

4

Изключително важно е за Софийския университет, за европейското пространство въобще, че кооперирането на усилията в областта на образованието е действащ механизъм. Вие сами, завършвайки тези специалности, ще усетите благодарение на дипломите, които получавате, огромните възможности, които предоставя такъв тип сътрудничество“, каза заместник-ректорът и допълни, че ръководството на Университета ще продължи с всички сили да подкрепя усилията на колегията на Софийския университет да поддържа, да развива вече съществуващите взаимни програми, но и да търси пътища за разкриване на нови.

Доц. Вълчев пожела на най-младите си колеги да намерят удовлетворение в професионалния си път. Той добави още, че всички те заслужено трябва да се гордеят с постигнатото, както и семействата им, които са ги подкрепяли.

5

Заместник-ректорът на Софийския университет изрази надеждата си, че в бъдеще ще има възможност сътрудничеството между Софийския университет и френските университети в Бордо и Лил 1 да бъде развито още по-активно.

Бъдещето на Европа принадлежи на образованите, на знаещите, на можещите хора, част от които вие вече сте днес. Получавайки дипломите си, поемайки професионалния си път вие завинаги оставате част от Софийския университет и от партньорските университети във Франция“, каза в заключение доц. Вълчев, който пожела на добър час на абсолвентите и ги призова да носят гордо името на възпитаници на тези университети и да доказват, че образованието, което са получили, действително си е струвало.

6

Проф. Жан-Жак Сегара, аташе по университетското и научното сътрудничество към Френския институт в България, заяви, че за него винаги е удоволствие да участва в церемонията за връчването на дипломите. Той изрази радостта си, че общността на експерти по финансов мениджмънт в България се разширява. Той поздрави ръководителите на програмите и пожела успех на абсолвентите. В края на приветствието си проф. Сегара призова дипломантите и да продължат да поддържат връзка помежду си, защото това е много важно за професионалното им развитие.

7

Проф. Паскал Барнето, заместник-директор на Института по управление на бизнеса към Университета Бордо, отбеляза, че магистърската програма по финансов мениджмънт е една от най-добрите магистърски програми във Франция и няма студент, който да я е завършил и да няма добра професионална реализация. Проф. Барнето изрази надеждата си, че споразумението със Стопанския факултет ще продължи и в бъдеще и призова абсолвентите да се гордеят със своята диплома и с всичко, което са научили.

В края на тържеството доц. Марселен Йовоган благодари на студентите и на техните родители, на ръководството на Стопанския факултет и на Университета, на администрацията и на колегите си. Той заяви, че тази магистърска програма е тежка и трудна и поздрави младите си колеги за постигнатия успех.

Церемонията продължи с връчването на френските и българските дипломи на абсолвентите.

8
9