Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Магистрите от випуск 2014 на Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за висше образование

   
Магистрите от випуск 2014 на Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по случай завършването на випуск 2014 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика. Своите дипломи получиха сто абсолвенти от магистърските програми, отличниците сред тях са десет.

Проф. д-р Димитър Гюров, декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика, откри церемонията и поздрави всички с празника на светите братя равноапостоли Кирил и Методий.

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев също поздрави абсолвентите за двойния празник. „Подготовката на преподаватели е темел в основата на висшето образование. Не случайно Софийският университет се създава с цел да подготви преподаватели за нуждите на бързоразвиващата се тогава образователна система. Радвам се, че вашият факултет е най-добрият в България, който подготвя преподаватели във вашата сфера.”, отбеляза ректорът изрази надеждата си, че студентите няма да прекъснат връзка с университета и преподавателите и ще продължават да участват в проектите на ФНПП.

112_3

Ректорът отбеляза, че в Софийския университет тази седмица има над 30 изложби, представяния на книги и научни конференции - повече от събитията във всички други университети, взети заедно: „Гордейте се, че завършвате Софийския университет”, каза проф. Илчев и изрази надеждата си, че обществото ни ще предостави на абсолвентите достатъчно възможности да се чувстват горди от това, че са българи.

Ректорът припомни на абсолвентите, че тяхната задача като завършили студенти от ФНПП е да възпитават ценности в младото поколение и обяви магистърския випуск 2014 за завършен.

4

Доц. Драган Немцов, преподавател в катедра „Изобразително изкуство” във Факултета, обърна внимание на проблемите и възможностите, пред които ще се изправят абсолвентите след завършването си. Доц. Немцов призова абсолвентите да бъдат талантливи художници и учители – част от поколението на бъдещето, и им пожела много успехи и на добър час.

Отличникът на випуска магистър Дойчев от програма „Специална педагогика” отбеляза, че като син на университетски преподавател за него Софийския университет е бил естествен избор: „Вярвах, че тук ще имам възможността да получа най-доброто висше образование по избраната от мен специалност, както и че ще имам възможността да се уча от най-авторитетните преподаватели. В крайна сметка предположенията ми се оказаха верни.”, отбеляза той.

Отличникът добави, че му е трябвало време да открие, че Софийския университет неусетно се е превърнало за него в онази свещена Алма матер, за която преди само е слушал от думите на един или друг посветен възрастен.

„Работата на преподавателя е да издига студентите, а на студентите – да се оставят да бъдат издигнати.”, каза Дойчев и препоръча на колегите си, да бъдат горди, че са възпитаници на Софийския университет, че са получили образованието си именно във ФНПП: „Гордейте се с имената и авторитета на своите преподаватели и не пропускайте да заявявате това всеки път, когато ситуацията го изисква, защото нашия университет и нашите преподаватели все още са еталон за висшето образование, все още са символ на високото знание и пътя, необходим за неговото постигане.”

6
12