Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Втора средношколска олимпиада по експериментална физика се проведе във Физическия факултет на СУ

   
Втора средношколска олимпиада по експериментална физика се проведе във Физическия факултет на СУ

На 25 април в рамките на Деня на отворените врати във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за втори пореден път се проведе средношколска олимпиада по експериментална физика. Тя бе под мотото „Ден на фотона“ и бе посветена на Международната година на светлината.

Организатор на събитието бе Софийският клон на Съюза на физиците в България (СФБ) със съдействието на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и на Районния инспекторат по образованието – гр. София. Участваха 60 ученици от България и 6 ученици от Република Македония от градовете Скопие, Струга, Струмица и Валандово.

olimp_1

На откриването на събитието проф. Мишонов от Физическия факултет и председател на Софийския клон на СФБ подчерта, че според олимпийските принципи не е най-важното да победиш, а да си се състезавал честно. Откривайки олимпиадата, той цитира и мисълта на известния физик Ричард Файнман, че физиката е удоволствие.

На олимпиадата бяха поставени експериментални задачи за изследване на светлинни явления. За по-големите участници проблемът бе да се определи експериментално константата на Планк, а за по-малките – да се регистрират волт-амперни характеристики на светодиоди.

olimp_2