Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Изложба „Мисията“ в галерия „Алма матер“ - Дечко Узунов – акварел и фотоизложба

   
Изложба „Мисията“ в галерия „Алма матер“ - Дечко Узунов – акварел и фотоизложба

В галерия „Алма матер“ в Ректората на СУ бе открита юбилейната изложба „Мисията“, посветена на един от големите български живописци – Дечко Узунов.

Посетителите на галерията имат възможност да разгледат както документална фотоизложба за живота и дейността на художника, така и самостоятелна експозиция от негови акварелни творби от периода между 60-те и 80-те години на ХХ век. В представената колекция са застъпени едни от любимите теми на изключителния художник – пейзажи, голо тяло и глави на моми.

Общинският културен институт Галерия-музей „Дечко Узунов”, със съдействието на Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и Галерия „Алма матер”, организираха изложбата по повод на три важни годишнини от биографията на художника – 50 години от избирането на Дечко Узунов за председател на Съюза на българските художници, 70 години от избирането му за ректор на Художествената академия и 116 години от неговото рождение.

1

Изложбата бе открита от директора на Културния център проф. Александър Кьосев, а експозицията бе представена от директора на Галерия-музей „Дечко Узунов“ г-жа Боряна Павлова. Специален гост на събитието бе изкуствоведът проф. Аксиния Джурова, която коментира представените творби в контекста на цялостното творчество на художника.

Изложбата може да бъде разгледана до 8 май 2015 г., всеки делничен ден от 10.00 до 17.00 часа.

Дечко Узунов - професор, академик, ректор на Художествената академия, директор на Националната художествена галерия, председател на Съюза на българските художници, почетен член на чуждестранни академии, почетен председател на AIAP /Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО/, носител на множество високи национални и международни отличия и награди. По своя мащаб творчеството му надхвърля националните ни граници, като през 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за Световна личност на годината (по повод 100-годишнината от рождението на художника), с което достойно отбелязва мястото на българския творец и заслугите му.

2

„Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов... Допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции...“

проф. Аксиния Джурова

„Една от чертите на нашето изкуство, както и музиката, е международният му характер. Чрез него народите по-лесно постигат културно и духовно сближение.“

Дечко Узунов, 1936 г.

4