Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Председателят на Хърватския Сабор Йосип Леко посети Софийския университет

   
Председателят на Хърватския Сабор Йосип Леко посети Софийския университет

Проф. дбн Румен Панков: „Науката и образованието са международни, няма значение колко са големи страните”.

В Заседателна зала 1 на Софийския университет зам.-ректорът по научната дейност проф. дбн Румен Панков се срещна с хърватска парламентарна делегация, ръководена от председателя на Хърватския Сабор Йосип Леко. В делегацията от Хърватия участваха Лйерка Алайбег, посланик на Хърватия в България, Силвано Хреля, Илия Филипович, Джурджица Пралас, Илия Яндрич, Здеслав Перкович, Алма Любич. От страна на Софийския университет присъстваха доц. д-р Бойко Пенчев, зам.-декан на Факултета по славянски филологии, доц. д-р Ина Христова и доц. д-р Валентин Гешев.

По време на срещата проф. Панков запозна делегацията с историята на Софийския университет, който е най-престижното и авторитетно висше училище в България и е лидер в страната във всички професионални направления, в които обучава студенти. СУ е единственият български университет, който намира място в престижни международни рейтингови класации.

Проф. Панков изрази радостта си, че български студенти, изучаващи хърватски език в СУ, ще имат възможност да се срещнат с делегацията. Той отбеляза още, че Софийският университет има дългосрочно сътрудничество с университета в Загреб, но потенциалът, с който разполага СУ го кара да вярва, че връзките между двете страни в областта на науката и образованието ще се задълбочат. „Науката и образованието са международни, няма значение колко са големи страните”, подчерта проф. Панков.

 

DSC_0356_600x400

Йосип Леко благодари за топлото посрещане на делегацията и отбеляза, че за него е чест да се срещне с ръководството и студентите на Софийския университет. Той подчерта, че изключително много цени приноса на университетите в съвременните общества, защото именно на тях лежи отговорността за бъдещето на държавите. Позицията на по-малките държави може да е много по-голяма именно чрез университетите, каза Йосип Леко. По думите му шансът на България и Хърватия е именно образованието и добави, че този потенциал трябва да се използва. Поради тази причина председателят на Хърватския Сабор изтъкна необходимостта от по-тясно сътрудничество и активна студентска и преподавателска мобилност между Хърватия и България.

"За развитието на една държава не е важно колко земя има или колко стомана произвежда, а какви са и колко са новите идеи, които могат да се осъществят", каза в заключение Йосип Леко.

DSC_0376_600x400

По-късно представителите на хърватската парламентарна делегация се срещнаха със студенти в Конферентната зала на Софийския университет. От името на деканското ръководство заместник-деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев поздрави гостите с „Добре дошли!“. Той ги увери, че във Факултета по славянски филологии те са сред приятели. Това приятелство има своята дълголетна история, а неговата основа са културните връзки между двата народа, започващи още от времето на светите братя Кирил и Методий.

XX век бе труден и драматичен и за цяла Европа, и за нашия регион. XXI век също започва с предизвикателства. Вярвам, че можем да ги преодолеем с добронамереност, отвореност и честност“, каза доц. Пенчев. Той добави, че обикновено на преден план се извежда икономическото и политическото сътрудничество между страните, но не по-малко важно е културното сътрудничество: „Всички вие, които преподавате, изучавате хърватски език, както и вашите колеги в хърватските университети, които пък учат български език и култура, сте мостовете, по които ще тече това духовно сътрудничество. Защото езикът е прозорец към душата на един народ. И точно това е най-здравата основа на продуктивните добросъседски отношения“.

3

Зам.-деканът завърши словото си с цитат от големия хърватски писател Мирослав Кърлежа: „Духовното единство на Балканите е необходимо за спасението на душите ни“. Вярвам, че всички тук в тази зала малко или много разбират тази мисия и допринасят за нейното изпълнение“.

След срещата си със студентите Йосип Леко и колегите му посетиха кабинета по хърватски език в Софийския университет.

DSC_0403_600x400