Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / СУ е домакин на международна конференция на тема: „Глобалното управление и неговите ефекти върху държавата и правото“

   
СУ е домакин на международна конференция на тема: „Глобалното управление и неговите ефекти върху държавата и правото“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе официално открита двудневната конференция на тема: „Глобалното управление и неговите ефекти върху държавата и правото”. Организатори на събитието са Юридическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Централно и източноевропейският форум на младите учени в областта на правните, политическите и социалните науки (CEE Forum). Специален лектор на конференцията е проф. Саския Сасен.

Централно и източноевропейският форум на младите учени в областта на правните, политическите и социалните науки е най-голямата организация на млади учени в социалните и хуманитарните науки в Европа. Тя обединява научните усилия на изследователи и преподаватели от целия европейски континент. Предишните конференции на тази организация са проведени в Загреб (Хърватия), Грайфсвалд (Федерална република Германия), Целье (Словения), Белград (Сърбия), Будапеща (Унгария) и Катовице (Полша).

Проф. дфн Анастас Герджиков, зам.-ректор на СУ, приветства присъстващите с „Добре дошли“ в най-стария и авторитетен български университет, основан през XIX век, само няколко години след Освобождението на България. Той отбеляза, че в Аулата са били четени много важни публични лекции, провеждани са конференции и други научни събития и изрази надеждата си, че настоящата конференция ще бъде сред най-интересните сред тях.

1

Проф. дфн Анастас Герджиков

Проф. Герджиков допълни, че темата на конференцията засяга проблеми, които са предизвикателни, важни и актуални. Повечето от презентациите ще обсъждат въпроси, които са съществени както за теорията, така и за практиката. Обхватът им засяга теорията на правото и държавата, конституционално и сравнително конституционално право, европейско и международно право и дори икономически анализ на правото, криминология и криминалистика. По думите на проф. Герджиков заявените презентации са провокативни и оригинални и показват съвременните и бъдещи тенденции в развитието на правните, политическите и социални науки.

В конференцията ще участват 55 изследователи от 17 страни. Те ще представляват 31 университета от 14 държави - ФРГ, Италия, САЩ, Великобритания, Полша, Унгария, Испания, Швеция, Швейцария, България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Азербайджан. Това превръща форума в изключително авторитетно международно събитие, подчерта проф. Герджиков и добави, че сесията, с която форумът ще бъде открит, дава възможност на участниците да чуят трима отлични и известни основни лектори. „Не на последно място, конференцията е изключителна възможност за обмяна на научни идеи и аргументи, които могат да насърчат европейския и българския дебат по сериозни теми за глобалното управление и неговата роля в съвременния политически контекст, ефектите му върху държавата и правото, но и върху гражданите”, отбеляза още заместник-ректорът на Софийския университет.

В заключение проф. Герджиков още веднъж изрази удовлетворението си от факта, че СУ ще бъде домакин на едно от най-важните събития за млади учени в Европа през тази година и пожела успех на участниците в конференцията.

2

Проф. д-р Иван Русчев и д-р Мартин Белов

Проф. д-р Иван Русчев, зам.-декан на Юридическия факултет на СУ, отбеляза, че за Факултета е голяма чест да бъде съорганизатор на толкова важен и престижен форум за млади учени в Европа, който ежегодно събира преподаватели и изследователи, за да дискутират най-актуалните съществени проблеми пред социалните и хуманитарните науки. Той отбеляза с гордост, че Юридическият факултет на СУ е най-старият юридически факултет в България, основан през 1892 г. и вече 123 години създава водещи специалисти в областта на науката и практиката, магистрати, адвокати, нотариуси, държавни служители.

Според проф. Русчев тазгодишната конференция е посветена на един от най-значимите феномени на нашето време. Съвременността налага изследване влиянието на глобализацията и европеизацията върху традиционните научни концепции, понятия и парадигми, свързани с държавата и правото. Проф. Русчев изтъкна, че конференцията ще направи опит да даде отговор на въпросите за измененията в суверенитета, гражданството, територията в контекста на глобалното управление, за влиянието върху правата на човека, върху нормативната йерархия и върху представителността на управлението.

3

Проф. Русчев изрази надеждата си, че конференцията ще бъде нова стъпка към отварянето на българската правна наука към достиженията на европейската научна общност и за утвърждаването на Юридическия факултет на СУ като европейска образователна и научна институция.

След официалното откриване конференцията продължи с лекция на проф. Саския Сасен на тема “Territory, Authority, Rights: Towards Global Assemblages”. Саския Сасен е професор в Колумбийския университет (САЩ) и в Лондонското училище по икономика (Великобритания), а изследователските й интереси включват проблемите на глобализацията, имиграцията, новите технологии, националната и световната икономика и др. Книгите й са преведени на над 20 езика.

4

Проф. Саския Сасен