Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ръководството на СУ се срещна с посланика и министъра на образованието на Република Косово

   
Ръководството на СУ се срещна с посланика и министъра на образованието на Република Косово

Проф. дбн Румен Панков, зам.-ректор на Софийския университет по научноизследователската и проектната дейност, и доц. д-р Милена Стефанова, зам.-ректор по учебната дейност, се срещнаха с министъра на образованието на Косово Арсим Байрами и посланика на републиката у нас Шпенд Калаба. На срещата присъстваха деканът на Факултета по славянски филологии проф. дфн Панайот Карагьозов, зам.-деканът на факултета доц. д-р Владимир Жобов, доц. д-р Русана Бейлери, преподавател по албански език и култура в специалност „Балканистика” на СУ.

По време на срещата проф. Панков запозна накратко присъстващите с историята на най-старото и авторитетно висше училище в България. Софийският университет е лидер в страната във всички професионални направления, в които обучава студенти, и е единственият български университет, който намира място в престижни международни рейтингови класации. Проф. Панков отбеляза, че Алма матер отделя голямо внимание на научните изследвания и изрази надежда за по-активно сътрудничество с косовските си колеги в тази насока. СУ е на второ място в страната по качество на научната продукция след Българската академия на науките. Проф. Панков акцентира върху специалностите на английски език, които Университетът предлага, както и върху програмата за студентска и преподавателска мобилност.

3

Арсим Байрами изрази радостта си от възможността да се срещне с ръководството на най-авторитетния университет в България. Той обърна внимание, че от 2003 г. в Косово се прилагат правилата на Болонската система. Министърът прояви интерес към магистърските и докторантските програми, които предлага СУ и изрази надежда да се задълбочи сътрудничеството между Косово и България в областта на научните проекти и изследвания.

4

Арсим Байрами обърна голямо внимание на реформите в сферата на образованието, които се провеждат в момента в Косово. По думите му предстои подписването на споразумение между министерствата на образованието в Косово и България, което би позволило да се увеличи сътрудничеството между двете държави в тази област. На срещата бяха обсъдени още и възможностите за по-интензивна студентска и преподавателска мобилност между България и Косово.