Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Две изложби, посветени на Индия, бяха открити в галерия „Алма матер“ на Софийския университет

   
Две изложби, посветени на Индия, бяха открити в галерия „Алма матер“ на Софийския университет

В галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бяха открити две експозиции - "Огледало на сърцето" - изложба с индийски и тибетски рисунки на Людмила Класанова, и съвместна изложба „Индия като вдъхновение“ с куратор доц. Цветан Стоянов.

Изложбите са организирани от Посолството на Индия в България, Клуб „Приятели на Индия”, специалност "Индология" в Софийския университет и Културния център на СУ „Св. Климент Охридски”. Посетителите могат да разгледат двете експозиции до 3 април 2015 г.

Изложбата „Индия като вдъхновение“ е по повод 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Индия. В огромната Индия творецът може да намери искрено вдъхновение за сътворяване на вълнуващо изкуство. Всеки, живял в Индия, носи дълбоко в душата си спомен за изключителното многообразие, за срещите си с жителите й, с многовековната й история и култура, древни философски учения и величествена природа.

1

 

В изложбата са включени новите творчески търсения на известните български художници Андрей Даниел, Анна Бояджиева, Станислав Памукчиев, Любен Стоев, Надежда Кутева, Георги Върлинков, Венета Василева, Цветан Стоянов. Към тях със свои творби и размисли в цвят и линия се присъединяват Пламена Димитрова-Рачева (изследовател на творчеството на Борис Георгиев), Нина Русева и Стоян Дечев с портрет на Махатма Ганди.

2

 

Всички те се свързват с Индия по различни проекти и пътища. Някои от художниците са правили изложби там, други са участвали в биеналета за изкуство, трети са преживели вълнуващи срещи с индийската общност и са останали приятели на индийската култура.

Всеки от представените автори е намерил своя гледна точка към обширната тема „Индия“ и духовната й връзка с България. Индия като реалност, спомен и преживяване. Индия като вдъхновение, живот, любов и мистерия. Далечна и близка, Индия – свят с много лица.

3

Индийските рисунки в изложбата „Огледало на сърцето“ на Людмила Класанова са илюстрации към книгата „Двайсет и пет истории на Ветала” – превод от санскрит на български език на разкази от индийския сборник „Веталапанчавимшатика”, издание на Индологическа фондация „Изток-Запад” (2014 г.). Паралелно представените в изложбата тибетски рисунки изобразяват някои от основните божества в будисткия пантеон, изпълнени в традиционните похвати на тибетската иконография, без да следват конкретен художествен стил.

1-1

Името на изложбата „Огледало на сърцето“ е плод на вдъхновение от едноименната книга на проф. Александър Федотов (Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1998 г.), посветена на тибетската поезия и връзката й с индийските поетологични норми. Книжовният и художествен канон, към който се придържат хиляди незнайни творци в Индия и Тибет, се асоциира с огледало, в което се отразява техния вътрешен свят и душевност. Към него може да се добави и друго огледало - това на сърцето, на индивидуалното търсене и преживяване на Пътя. Какво се случва, когато две огледала се поставят едно срещу друго? Безкрайността става видима.

1-2

Людмила Класанова има бакалавърска степен от Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика”; магистърска степен по „Източноазиатски култури” и докторска степен по индийска и тибетска литература и култура от Софийския университет. Като хоноруван преподавател в Центъра за източни езици и култури води дисциплините „Будистко изкуство“, „Тибетски език и култура“ и „Женският образ в будистката традиция на Индия и Тибет“. Работи като уредник в Националния музеен комплекс.

1-3