Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за висше образование

   
Бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за висше образование

Чл.- кор. проф. дхн Тони Спасов

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по случай завършването на випуск 2014 г. на Факултета по химия и фармация на СУ. Своите дипломи получиха 140 абсолвенти от бакалавърските и магистърските програми. От тях 14 са отличници.

Празникът бе открит от декана на факултета чл.- кор. проф. дхн Тони Спасов, който заяви: „Човек не може лесно да си спомни изминалите 4, 5 или 6 години, но не е необходимо да се помнят детайлите. С времето обаче остават отсети спомени от мястото, където сте се учили и сте получавали реални знания. Тези реални знания също не са наместени като в аптека, но трябва да сте уверени, че вашите знания са достатъчни, за да се чувствате специалисти. Така вие изграждате истинско самочувствие“. Повечето от нещата, с които абсолвентите са се сблъсквали във факултета, ги има и в реалния живот – като усърдие, умение за анализиране и научаване на нови неща, каза проф. Спасов. „Влизането в академичния живот като обмен на знания, емоции, чувства е нещо, което човек може да получи само в един истински университет. Вие сте възпитаници на елитния български университет и на специалности, които са елитни в ценностната система на европейското и световно знание“, заяви още деканът на Факултета по химия и фармация.

1_555x400

Проф. Спасов със задоволство посочи, че студентите са завършили етап, който е един от най-важните заради възрастта, в която човек най-добре се развива. „А и защото тази уместна среща между нас, преподавателите, и вас, студентите, ни дава немалко, за да продължим напред. Вие продължавате напред в различни професии или във факултета, ние продължаваме да обучаваме студенти, без това да бъде рутината випуск след випуск. Новите лица са новите сърца и във факултета държим на почтеността и професионализма”. Той пожела на абсолвентите и занапред да постигат това, което са постигнали днес, нови успехи с труд, с амбиция, мобилизирайки себе си. Пожела им и здраве – физическо и духовно, както и да останат свързани с Алма матер.

2_568x400

Доц. Милена Стефанова

Доц. Милена Стефанова, зам.-ректор на Софийския университет, отправи най-искрените си поздрави към абсолвентите от випуск 2014 за успешното дипломиране. Тя добави, че всяка промоция е вълнуващ момент за преподавателите, защото осъзнават колко ще им липсват студентите, но едновременно с това са и горди, че с общи усилия са стигнали до този успех. Тя изрази убеждението си, че изминалите години са били изпълнени с труд и много усилия, но също и с радост и споделени щастливи мигове.

Доц. Стефанова отправи молба към всички абсолвенти, независимо къде ще ги отведе животът след днешния ден, никога да не допускат да бъде накърнено името им на възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на неговия Факултет по химия и фармация. Зам.-ректорът на СУ помоли всички да станат, да се хванат за ръце и да обещаят, че никога няма да забравят Алма матер, винаги ще си помагат и подкрепят и ще разнасят славата на Университета където и да се намират. В края на церемонията абсолвентите поздравиха със ставане на крака и бурни аплодисменти своите преподаватели от факултета, своите близки и приятели, които са ги подкрепяли и не на последно място и самите тях за постигнатите успехи.

3_600x400

В заключение доц. Стефанова призова всички да не забравят, че знанието е най-важното, никога да не се самоограничават, да създадат прекрасни семейства, щастливи деца и да бъдат здрави и обяви випуск 2014 на Факултета по химия и фармация за закрит.

Проф.дхн Васил Симеонов произнесе кратко академично слово пред абсолвентите и техните близки. Той поздрави най-младите си колеги и им пожела здраве и успех. В словото си той се спря на въпроса за здравето – категория, която е много индивидуална. „Другата категория е много по-специфична и много по-интересна за младите. Това е категорията успех. Успехът трудно се дефинира“, заяви проф. Симеонов и повдигна въпроса как се определят колко всъщност са сто процента успех. В словото си той посочи 4 добре установени модела за постигане на успех, които обаче пак зависят от индивидуалния подход. Първият модел е американският модел. В животинския свят аналогията е тигър и лъв – Постигам успеха бързо, ефективно. Колкото се може по-бързо, толкова по-добре. „Аз искам да бъда млад, успяващ човек, каквото и да ми коства това.“ Проф. Симеонов заяви, че практически е невъзможно един да бъде номер едно в света. Винаги има някой преди него. „Тази идея е включена във втория възможен модел за постигане на успеха. Аз го наричам консервативен, европейски модел“. При този модел успехът се изгражда по-бавно, с по-бавен темп. Но той е успехът на слона и костенурката – видове, които живеят дълго, които са преодолели много еволюционни катаклизми и в крайна сметка са успели. „Този успех не претендира на всяка цена да е номер 1 в света, обаче от друга страна дава възможност за едно стабилно и удовлетворено усещане за успех“.

4_600x385

Проф.дхн Васил Симеонов

Третият модел за успех според проф. Симеонов е идеологическият. В него обществото обикновено е подложено на натиск и само онзи, който споделя определена идеология, е обречен на успех. „Аз намирам аналогия на този модел – понеже всичко в нашия живот има аналогия с живия свят, това е маймунското общество“, заяви проф. Симеонов.

Четвъртият модел е моделът на хиената. Неговият принцип е: Всяка аванта е преходна. В този модел човек се опитва да сграбчи някаква възможност без да се опитва да гради нещо, да създава нещо. Авантата може да трае кратко време, но тя носи нещо. Според проф. Симеонов това е моделът на филма "Вълка от Уолстрийт". Успехът тогава е нетраен.

6_593x400

Отличниците на випуск 2014 от Факултета по химия и фармация – бакалавърът Георги Стойчев и магистрите Георги Вълчанов и Дилек Газолу получиха златни значки и грамоти за постигнатите успехи, както и поздравителни адреси до техните родители. Отличниците поздравиха своите колеги за успешното завършване и благодариха на преподаватели и родители за огромната подкрепа.

7_600x391

След церемонията деканското ръководство на Факултета по химия и фармация заедно със студентите поднесоха венец пред паметника на св. Климент Охридски.

9