Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Институт „Конфуций“ към Софийския университет организира първия фестивал на съвременното китайско кино

   
Институт „Конфуций“ към Софийския университет организира първия фестивал на съвременното китайско кино

В Дома на киното започна фестивал на съвременното китайско кино, който включва девет разнообразни по жанр и тематика съвременни китайски филма. Филмите са получили редица отличия и награди от важни международни фестивали – Берлинският международен кинофестивал - Берлинале, Фестивалът на независимото кино „Сънданс“, Международният кинофестивал в Монреал и много други. Повечето от тях никога не са били представяни пред българската публика.

Фестивалът бе открит от директора на Дома на киното Деян Статулов, който не скри радостта си, че е домакин на събитието. Той добави, че се вълнува да види толкова много хора в салона на киното, които проявяват интерес към нещо не толкова познато и популярно сред българския зрител, каквато е китайската кинематография.

Директорът на Института „Конфуций“ Антония Цанкова подчерта, че това е първата панорама за съвременно китайско кино у нас. Идеята на това събитие е да се покажат пред българската публика най-добрите достижения на съвременната китайска кинематография. Г-жа Цанкова обобщи накратко достойнствата на кинофестивала. От една страна тя посочи селекцията на филмите, които са подбрани сред огромен избор на достойни заглавия, които са се доказали като наградени от световни фестивали. Друго предимство е, че филмите са представителни откъм тематика, стил, идеи и дават различни погледи към явления и проблеми от съвременността на Китай. Филмите позволяват на българския зрител да изгради достатъчно широка картина и да проследи нивото и процесите в развитието на китайското кино, каза Антония Цанкова.

4

Още едно от достойнствата на фестивала е, че организаторите са направили превод на филмите, който е много близък до оригинала, но същевременно позволява да бъде разбран от българския зрител и да бъде опозната съвременната и традиционната китайска култура.

Антония Цанкова благодари на всички, които са съдействали и направили възможно провеждането на форума.

Доц. д-р Андроника Мартонова от Института за изследване на изкуствата към БАН представи първия филм на фестивала „Онази планина, онзи човек, онова куче“ и запозна присъстващите с основните черти на съвременната китайска кинематография.

6

Ин Яли, културен съветник на посолството на Китай в България, поздрави екипа на Институт „Конфуций“ за усилията, положени за осъществяването на този фестивал. Той припомни, че киното се разпространява в Китай много скоро след появата на седмото изкуство и през 1905 г. вече е създаден първият китайски филм. Ин Яли отбеляза, че китайското кино оказва все по-голямо влияние върху световната филмова продукция. По думите му голяма част от филмите, включени във фестивала са художествени, но въпреки това от тях може да се научи много за социалните ценности и развитието на съвременен Китай и за това как се развива китайското кино в наши дни.

7

Сред емблематичните заглавия на фестивала са филми като „Цин Хун“ на режисьора Уан Сяошуай, получил награда на журито от Международния кинофестивал в Кан през 2005 г., „Къкъсили“ на режисьора Лу Чуан с награда „Златна мечка“ от Берлинския фестивал, „Светът“ на Дзя Джанкъ с награда от Международния филмов фестивал в Торонто.

5

По време на откриването на фестивала във фоайето на Дома на киното бе представена фотоизложбата „Институт „Конфуций“ – мост между две култури“, посветена на 10-годишнината от основаването на институтите „Конфуций“. Организирано бе и изложение на книги на български издателства, посветени на Китай.

1

Фестивалът ще продължи до 13 февруари 2015 г.