Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Софийския университет генералният директор на ЮНЕСКО изнесе Годишната лекция в памет на Нелсън Мандела

   
В Софийския университет генералният директор на ЮНЕСКО изнесе Годишната лекция в памет на Нелсън Мандела

Нелсън Мандела

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова изнесе Годишната лекция в памет на Нелсън Мандела на тема „Заветът на Нелсън Мандела“. Събитието беше организирано от посолството на Република Южна Африка в България и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО със сътрудничеството на най-старото висше училище в България. В Аулата присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, посланици и представители на дипломатическия корпус, преподаватели, студенти.

Проф. Симеон Недков, секретар на Форум за приятелство между България и ЮАР, откри събитието и поздрави присъстващите в Аулата. Посланикът на Република Южна Африка г-жа Ванеса Калверт отбеляза, че за нея е голяма чест и удоволствие да приветства всички на събитието. Тя подчерта, че стратегическата важност на ЮНЕСКО, отдадеността, с която Ирина Бокова служи като български дипломат, времето, което отдава, за да популяризира идеята за обединена и интегрирана Европа, което я е направило естествен избор за лектор на събитието: „Тя е активно ангажирана в международните усилия да се разшири достъпното и качествено образование за всички, да има равенство между половете, културен диалог и научно сътрудничество за устойчиво развитие. Тя защитава свободата на словото и безопасността на журналистите. Това са ценностите и идеалите, които моят лидер представя на света”, каза г-жа Ванеса Калверт.

1

Проф. Симеон Недков

Ирина Бокова благодари на посланика на Южна Африка за инициативата и чудесните думи, на ректора на СУ и на всички гости. Тя подчерта, че едва ли има по-подходящо място от Софийския университет, най-старото и най-престижно висше училище в България, което олицетворява многовековната българска културна, просветна и духовна традиция, за да бъде почетен човекът и борецът за свобода и равенство Нелсън Мандела. Човекът, който приживе още казва: „Образованието е най-мощното оръжие, което може да използвате, за да промените света”. Според Ирина Бокова трябва да бъдем последователни в борбата за образование на всички хора, независимо от техния цвят на кожата, пол, религиозна принадлежност и други различия.

„Това, което за нас в ЮНЕСКО е изключително важно, е неговият девиз: „За да бъдеш свободен, не е достатъчно да свалиш нечии окови, а да уважаваш и да приемаш свободата на другите”. Нелсън Мандела зовеше за помирение при прехода на тривековната власт на бялото малцинство към многорасова демокрация, на това, което наричаше „нация в цветовете на дъгата” и самият той се превърна в символ на борбата срещу режима на апартейд за равенство, демокрация и на съпротивата на милиони хора, не само в Африка, но и по света”, каза Ирина Бокова.

2

Ванеса Калверт

В словото си тя проследи основни моменти от живота и борбата на Нелсън Мандела за свобода на Южна Африка и отбеляза дълбоката му връзка с ЮНЕСКО. ЮНЕСКО, организацията, която е тясно свързана с делото и с ценностите, които Нелсън Мандела утвърждава през целия си живот, чества тази година своята седемдесета годишнина. Началото на тази година на честване започва именно с ден, посветен на Нелсън Мандела – един от най-бележитите, може би най-бележитият посланик на добра воля на организацията и Нобелов лауреат за мир.

Нелсън Мандела ни учеше на саможертва и безпределна всеотдайност. Той ни показа, че не трябва да приемаме света такъв, какъвто е и че можем да го променим независимо от трудностите, през които трябва да преминем. Той ни показа също така нещо много важно – че не трябва да отговаряме на насилието с насилие, защото свободата и демокрацията се постигат чрез справедливост, помирение и опрощение”, отбеляза Ирина Бокова.

По думите й много рядко в световната история един човек със своята харизма, със своето постоянство, идеи и ценности е успявал да промени толкова радикално живота на милиони хора, организацията на една държава, да повлияе и да продължи да влияе на цели общества. Нелсън Мандела се превъръща в символ на борбата за демокрация, свобода и справедливост не само в своята страна, а в десетки страни по света. Той беше и остава не само политически, а и духовен, интелектуален, морален лидер на милиони хора, каза още г-жа Бокова.

3

Ирина Бокова

Ирина Бокова обърна голямо внимание на промените и проблемите, които поставя постоянно глобализиращият се свят. Границите се размиват, човешкият ум непрекъснато ражда нови открития, иновации и нови технологии. Глобализацията се стреми към културно сътрудничество, налага общи ценности, намалява, премахва различията между хора от различни държави, налага един по-дълбок и по-широк диалог между религии, етноси, различни култури. Глобализацията е толкова значима и всепроникваща, че има и друга страна, отбеляза Ирина Бокова. Според нея сред негативните последици на глобализацията трябва да се споменат неравенството на половете, социалното неравенство, нетолерантността и екстремизмът. Устойчивостта трябва да започне според ЮНЕСКО с гарантиране на правата и достойнството на всеки човек чрез качествено образование, социална инклузивност, свобода на изразяване, опазване на културно-историческото наследство, използване на целия огромен потенциал на новите технологии, иновациите, науката. Това е мисията на ЮНЕСКО, защото тя е единствената международна организация в рамките на ООН, която има силата да защитава и насърчава човешкия прогрес чрез образование, наука и култура. Често цитираме преамбюла на нашата конституция, в която е записано: „Тъй като войните започват в умовете на хората, то в умовете на хората трябва да изградим защитата на мира“, подчерта Ирина Бокова.

Тя отбеляза, че дълбоко вярва в „меката сила“ на ЮНЕСКО, която днес придобива особено значение. Това е силата, която ражда нови идеи, мобилизира обществото за колективни действия в полза на общия прогрес. ЮНЕСКО не е организация за финансова помощ, за развитие, но е организация, която създава условия за развитие. ЮНЕСКО няма своя миротворческа армия, ЮНЕСКО не пази буквално мира, но ЮНЕСКО създава може би в най-голяма степен трайни условия за траен мир. Поради тази причина според Ирина Бокова мисията на ЮНЕСКО е т. нар. „нов хуманизъм на 21-ви век“ - свят с ново човешко поведение при новите реалности и новите хоризонти.

4

Ирина Бокова се спря в речта си една много важна инициатива на генералния секретар на ООН г-н Бан Ки Мун за създаване на научен консултативен съвет, който е ръководен от ЮНЕСКО, призван да направи връзката между науката и политиката, да даде възможност политиците да могат в много по-голяма степен да се вслушват в учените, техните идеи, констатации, анализи и решения за някои от най-важните въпроси на днешния ден, посочи Ирина Бокова.

В края на лекцията си Ирина Бокова припомни завета на Нелсън Мандела «Сега е твой ред» и добави, че най-добрият начин да почетем паметта му е да го следваме. Всеки от нас по свой собствен начин трябва да приеме това, което Нелсън Мандела ни завеща като своя мисия в живота. Всеки поотделно. Той беше убеден, че всеки човек, на своето място, по свой начин може да допринесе за такъв по-добър свят, подчерта Ирина Бокова.

Цялата лекция на Ирина Бокова можете да видите тук .