Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / На пресконференция в СУ беше представена програмата за отбелязване на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев

   
На пресконференция в СУ беше представена програмата за отбелязване на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев

Соня Рув – Увалиева

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се състоя пресконференция, на която бяха представени планираните дейности по повод 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев, която ще бъде отбелязана през 2015 г.

В събитието участваха съпругата на Петър Увалиев г-жа Соня Рув-Увалиева и членове на Инициативния обществен съвет за честване на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев.

Събитията през юбилейната година ще преминат под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова и Министерството на външните работи на Република България.

Съпругата на Петър Увалиев Соня Рув – Увалиева благодари на членовете на Инициативния комитет доц. Огнян Ковачев, неуморим редактор на „Беседи за ВВС“, Йордан Йорданов – незаменим медиен директор, Любомир Кючуков – безкраен източник на дипломатическа мъдрост, Мария Клисурска – предан член на семейството и Иво Хаджимишев – приятел на семейството от много години, за оказаната безрезервна и щедра подкрепа.

Соня Рув – Увалиева припомни, че съпругът й дълги години е поддържал своята любов и интерес, а когато е било възможно – и контакт с възлюбената си България и затова за семейството му е било напълно естествено да сподели наследството на Петър Увалиев с България в София и цялата страна с библиотеки и университети, с младите и бъдещите поколения.

1

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, който е и член на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината, изрази своята радост от факта, че Софийският университет ще бъде домакин на поредица от събития в рамките на юбилейната година. Той определи програмата, с която ще бъде отбелязана 100-годишнината на Петър Увалиев, като достойна за разнообразието на делото му и подчерта, че Увалиев е интелектуалец, признат по света заради широтата на познанията си и впечатляващата ерудиция. Проф. Герджиков изрази надежда събитията в програмата за заинтригуват широки кръгове от нашето общество, а съпътстващите дейности да популяризират непознати досега страни от мащабната дейност на Петър Увалиев.

От името на г-жа Маргарита Попова Мария Цанкова подчерта, че за вицепрезидента на Републиката патронажът на юбилейната година не е административен жест и предаде уверенията й, че всички в екипа й са част от големия екип за честването, защото Увалиев е личност, кауза и мислене; личност, която прави магистрали за мислене и духовност, за архитектурата на света.

Любомир Кючуков, член на Инициативния комитет и предишен посланик на България във Великобритания подчерта, че програмата за отбелязване на годишнината е насочена напред - към бъдещето, към творчеството на Петър Увалиев, към неговите идеи и утвърждаването им сред по-младите хора и тъкмо това е водещата идея на честванията.

2

Доц. Огнян Ковачев, член на Инициативния комитет, представи част от планираните събития през юбилейната година:

- Откриване на паметна плоча на Петър Увалиев на ул. „Кърниградска” №1 – 12 януари 2015 г.

- Тържество в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” по случай сто години от рождението на П. Увалиев – 16 ч. на 12 януари 2015 г.

- Научна сесия, посветена на живота и дейностите на П. Увалиев, в рамките на международната научна конференция „Филологическият проект през ХХІ век”, организирана от Факултета по славянски филологии към СУ „Св. Климент Охридски” – май 2015 г.

- СУ „Св. Климент Охридски” учредява еднократна награда за студентско проучване и публикация, посветена на Петър Увалиев.

- СУ прие за съхранение и започна обработването на целия личен архив на Петър Увалиев, предоставен любезно от съпругата му Соня Рув-Увалиева.

- Тържество в Софийската опера и оперен спектакъл, посветен на юбилея – февруари 2015 г.

- Публикуване на радиобеседи, четени от Увалиев по БиБиСи, в две двутомни издания, под съставителтвото и редакцията на Огнян Ковачев.

- Поредица от прожекции на филми, в които Увалиев е продуцент, помощник-режисьор, сценарист или режисьор, в кино „Одеон” и по БНТ.

- Изработване и валидиране на пощенска марка по случай стогодишнината.

- Събития с участието на университети, библиотеки, читалища и други културни институции в други градове, като Пловдив, Шумен, Добрич, Русе, Варна, Велико Търново.

- Организиране и провеждане на ежегоден конкурс за наградата „Петър Увалиев”, предназначена за български творци, живеещи и работещи в чужбина.

В процес на създаване е интернет страница, където оставеното от Петър Увалиев писано и произнесено слово ще бъде достъпно онлайн.

Медийни партньори на юбилейната година са Българската национална телевизия, Българското национално радио и M3 Communications.