Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по педагогика получиха своите дипломи

   
Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по педагогика получиха своите дипломи

 

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха връчени дипломите на завършилите Факултета по педагогика.

Тържествената церемония бе открита от декана на Факултета по педагогика на Софийския университет доц. д-р Бончо Господинов. От името на ректора проф. дин Иван Илчев поздрав към абсолвентите поднесе проф. Румен Панков, зам.-ректор на Софийския университет. Той изрази удоволствието си от това да бъде сред младите специалисти и надеждата си, че те са използвали годините, прекарани в Софийския университет, ползотворно, създали са трайни приятелства и са натрупали достатъчно знания, за да могат да се изградят и в бъдеще. „За този ваш успех са ви помогнали много хора. Без съмнение, това са вашите преподаватели, затова бих предложил първо да поздравим тях с аплодисменти. Без съмнение през този период до вас са били вашите близки, вашите родители, братя и сестри, роднини, с които сте споделяли както по-хубавите, така и трудните моменти от следването ви. Така че задължително трябва да поздравим и тях. И, разбира се, днес нямаше да сте тук, ако вие самите не бяхте положили усилия да завършите успешно следването си в университета, така че най-силните аплодисменти трябва да бъдат за вас!“, каза проф. Панков и обяви випуск 2013 за закрит.

prof.-Pankov

Деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Бончо Господинов заяви пред абсолвентите, че този ден е празничен за тях, защото са изминали път, изпълнен с трудности, усилия, но и с успехи и радости. Път, който отваря вратата към друг – още по-широк и с нови предизвикателства. Той напомни, че денят е празник и на родителите, но и на преподавателите. Доц. Господинов заяви още, че денят на дипломирането е едновременно и завършек, и начало. Завършек на нещо, което силно са желали и са успели да постигнат. И начало на нещо, което тепърва ще бъде оценено.

absolventi

„Няма нищо по-трудно и в същото време по-благодарно от това да помогнеш на подрастващия да се изяви като личност и да намери себе си. И също не по-малко трудно и не по-малко благодарно е това да помогнеш на загубилия себе си да се върне отново към онова, което иска, към онова, което може“ – заяви деканът на факултета. Той предупреди абсолвентите, че тръгвайки по пътя си, ще имат и много успехи, и трудности, ще допускат и грешки. И цитира народната мъдрост, че който не работи, той не греши. В тази връзка доц. Господинов припомни шестте основни грешки на човека – такива, каквито ги е видял Марк Тулий Цицерон: 1. Заблудата, че личният напредък се постига чрез потъпкване на другите; 2. Склонността да се тревожим за неща, които не могат да бъдат променени или поправени; 3. Твърдението, че нещо е невъзможно, защото ние не сме способни да го направим; 4. Отказът да оставим настрана дребнавите си предпочитания; 5. Пренебрежението към развитието и усъвършенстването на духа и липсата на навика да четем и да учим.; 6. Опитите да натрапваме на другите своите убеждения и своя начин на живот.

absolvent

Преди тържественото връчване на дипломите, абсолвентката Мария Петкова разказа накратко своите вълнение и емоции от годините, прекарани в университета и благодари от името на всички завършващи на техните преподаватели и родители.

diplom2
diplom
absolventi_2