Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Документална изложба „Антарктида – българската ледена приказка“

   
Документална изложба „Антарктида – българската ледена приказка“

В Галерия „Алма матер“ бе открита документална изложба "Антарктида - българската ледена приказка", организирана от Българския антарктически институт, Държавна агенция „Архиви”, Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и Галерия „Алма матер". Тя ще бъде изложена до 4 октомври 2013 г.

Идеята да се представи в образи и документи историята на овладяването на ледения континент възниква при акта на предаване на документацията на Антарктическия институт в Централния държавен архив. В 60 пана е представено, хронологично и тематично, българското присъствие на Антарктида от самото начало до днес. Изложбата проследява четвъртвековния път от идеята за експедиция до най-южната част на планетата до нейната реализация, далеч надхвърляща първоначалните намерения. Тук могат да се видят уникални снимки от базата, геоложки маршрути, буря, пингвини и тюлени. Документирани са трудностите на българите, но и техните успехи.

ant_7

Изложбата беше открита от директора на Културния център на СУ проф. д-р Александър Кьосев. На събитието сред гостите присъстваха и посланиците на Аржентина и Монголия у нас.

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев изрази голямата си радост , че благодарение на упоритостта на проф. Пимпирев, Софийският университет съумя да задържи в продължение на години своята изследователска станция в Антарктида. „Той направи българската база в Антарктида с много мъки, с приятелски връзки, тя е рожба на СУ. В последните години все си мислим как ще изкараме утрешния ден, но тази база дава заявка за бъдещето. И аз искам да благодаря тук на първо място на проф. Пимпирев, но и на всички останали колеги – от Софийския университет, от Академията на науките, от другите университети, на просто влюбените в този континент. Защото без тях, без това, че те съумяха да преодолеят - и лишения, и трудности, ние нямаше да разполагаме с тази база“.

ant_6

Проф. Христо Пимпирев благодари на всички, които са го подкрепяли през годините, на първопроходците на ледения континент и добави: „Това е изложба, която показва как живеем, какви трудности срещаме и се надявам, че чрез нея ще можете да се докоснете до този континент. А той е на всички нас.“ Той припомни, че първата експедиция до Антарктида беше по повод 100-годишнината на най-старото висше учебно заведение. „Сега вече ние честваме 125-годишнината на Софийския университет и Антарктида оживя! И ние сме там и тепърва ще бъдем там, благодарение на всички, които ни помогнаха да бъдем там!“

ant_5
ant_1