Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / С изпит по История на България започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г.

   
С изпит по История на България започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г.

Проф. Пламен Митев и Георги Пачеджиев

Изпитните теми изтегли Георги Пачеджиев от гр. Хасково.

Тема 1: Възстановяване и развитие на Българското царство (1185-1207).

Тема 2: България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894).

Първият изпит от кандидатстудентска сесия по история на България започна в 9:00 часа. Той се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за XI клас на СОУ - задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Доц. д-р Милена Стефанова – заместник-ректор по учебната дейност – поздрави кандидат-студентите, че са се явили на изпит по история на България: „Пожелавам на всички успех и на есен да се видим като колеги в най-авторитетното висше училище в България”. Тя пожела на явилите се да бъдат максимално съсредоточени и спокойни. След това доц. Стефанова даде думата на декана на Исторически факултет проф. д-р Пламен Митев. Той представи изпитната комисия: проф. д-р Миляна Каймакамова, доц. д-р Красимира Табакова и доц. д-р Тодор Попнеделев и пожела от името на всички свои колеги успех на кандидат-студентите „Дано трепетът от баловете и емоциите около завършването ви са преминали и сте имали време да се подготвите по-добре отколкото предния път. Пожелаваме ви искрено успех”.

Изпитната комисия формулира 18 теми в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България.

1
2