Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "И камъкът говори" - конкурс-изложба на студенти от Националната художествена академия

   
"И камъкът говори" - конкурс-изложба на студенти от Националната художествена академия

Вчера в галерия „Алма Матер” беше открита изложбата-конкурс „И камъкът говори” на студенти от Националната художествена академия. Експозицията ще бъде разположена в галерията до 26 април.

В 18.00 часа изложбата откри кураторът доц. д-р Веселина Грънчарова. Тя благодари за съдействието на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев, на Културния център и на галериста Лидия Влахова. „Изложбата е протегнатата ръка, мостът между институциите”, сподели тя за връзката между Националната художествена академия и Софийския университет. Доц. Грънчарова определи галерия „Алма Матер” като знаково място за експозиции в сърцето на София.

Изложбата е спонсорирана от фирма „Огняново”- К АД – производител на строителна вар. Изпълнителният директор на фирмата д-р Николай Колев обяви наградените участници. В конкурса нямаше първо място, но за сметка на това имаше няколко втори и трети места в двете категории - скулптура и метална пластика.

Трета награда за скулптура: Петя Попова

Трета награда за скулптура: Катя Поцкова

Трета награда за скулптура: Христо Антонов

Трета награда за скулптура: Милена Попгеоргиева

Трета награда за скулптура: Мариян Дянков

Втора награда за метална пластика: Николета Иванова

Втора награда за метална пластика: Михаела Калянова

Втора награда за метална пластика: Венцислав Шишков

Втора награда за скулптура: Милко Георгиев

Втора награда за скулптура: Никола Цветанов

Втора награда за скулптура: Христина Дренска

Конкурсът-изложба се организира за осми пореден път. На тазгодишното издание на вече превърналата се в традиция изложба бяха представени творби на студенти, в които може да се усети неподправения вик на природата - на камъка, укротен в сръчните ръцете на младите творци. С амбицията и с усърдието на младостта те успяват да разчетат тайните послания на този толкова тежък и упорит за работа материал и да го превърнат в истинско изкуство.

А за пръв път в конкурса-изложба участваха и творби от областта на медалиерството – малки, но заредени с положителна енергия скулптурни форми.