Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Конференция „Сьорен Киркегор, мислител и творец на три века”

   
Конференция „Сьорен Киркегор, мислител и творец на три века”

Посланикът на Кралство Дания

Коре Янсон

Конференция „Сьорен Киркегор, мислител и творец на три века” се проведе днес в Конферентната зала на Софийския университет. Събитието, посветено на 200-годишнината от рождението на Сьорен Киркегор, беше организирано от Катедрата по германистика и скандинавистика.

Конференцията бе открита от проф. Теохаров, който поздрави всички участници в събитието от името на ректора на СУ проф. Иван Илчев, както и от Деканското ръководство на факултета по класически и нови филологии при Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

Проф. Теохаров изказа благодарност на преподавателите от специалност Скандинавистика, на Фондация „Ханс Кристиан Андерсен“, на д-р Надежда Михайлова, библиотека „Нордика“ и посолството на Кралство Дания, с помощта на които се организира настоящата конференция.

Проф. Теохаров посочи, че Киркегор е определян като постмодернист и хуманист, но всъщност той прекосява границите на философията, литературата, теологията, за да се превърне в една от най-влиятелните фигури на хуманитаристиката. Той припомни, че конференцията е съпроводена с изложба и с императивна част под наслов „Открий философа в себе си“, една провокация на Киркегор. „Едва ли всеки от нас би се поддал на провокация в една епоха, която може би не поощрява към вглъбяване, задълбочаване, а сякаш всичко някак си минава на повърхността“.

Проф. Теохаров допълни, че епохата на Киркегор е като нашата и припомни на аудиторията, че самият Киркегор определя своето време като епоха на рекламата, на еднообразните новини - нищо не се случва, но въпреки това постоянно нещо се рекламира. „Много актуално звучи това, което е казано преди 100 години, през 19 век. И дори само тази мисъл е достатъчна да усетим и да почувстваме Киркегор като наш съвременник.“

Проф. Панацидис от Философския факултет подчерта в словото си, че творчеството на Сьорен Киркегор не е преставало да бъде обект на сериозните изследователски усилия на философите, както и колегите им от сродни специалности.

Посланикът на Кралство Дания Коре Янсон също присъства на откриването. Той благодари за поканата да стане част от събитието, посветено на може би единствения датчанин, освен Х. К. Андерсен, който е постигнал световна известност. Той представи основните периоди в творчеството на Киркегор и изрази своята надежда, че настоящата конференция ще разкрие нови детайли и ще обогати изследванията, посветени на неговото творчество.