Начало / Новини / Новини и събития / Нов брой на списание „Лист“

   
Нов брой на списание „Лист“

Излезе от печат юбилейният, 10-и брой на списание "Лист" - ботанически наблюдател Leaf: Botanic Observer”. Списанието е двуезично издание на Университетските ботанически градини.

Новият брой на „Лист“ е посветен на 130-годишнината от основаването на Ботаническите градини на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Богато илюстрирана статия запознава читателите с тяхната история и развитие.

В списанието има любопитни факти за дендрологичните колекции на ботаническата градината в гр. Балчик. Разкриват се тайните на годишните пръстени на дърветата. Традиционно в „Лист“ се публикуват материали за лечебните растения. В настоящия брой е разгледан антивирусният потенциал на редица български билки.

Pic693

Друга статия описва начините за съхраняване ex situ (извън местообитанията) на застрашени видове растения. Списанието дава полезна информация в областта на приложното цветарство.

Тези, които се интересуват от зелена градска среда, ще научат за качествата на източния чинар в уличното озеленяване. Списанието може да бъде намерено в касово-информационните центрове на Университетските ботанически градини в София, Варна и Балчик.

Pic694
Pic704