Начало / Новини / Новини и събития / Официално откриване на академичната 2022/2023 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Официално откриване на академичната 2022/2023 учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата в Ректората на Софийския университет официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България. По традиция в Академичния параклис в Богословския факултет бе отслужена празнична св. Литургия и водосвет, възглавена от Ставрофорен иконом Стефан, председател на църковното настоятелство на параклиса в съслужение със ставрофорен иконом отец Михаил Михайлов.

Преди официалната церемония в Аулата бяха поднесени цветя на паметниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви и на паметните плочи на загиналите за родината преподаватели и студенти от Софийския университет по време на Балканските войни.

bgsl-2

Гост на официалната церемония в Аулата бе министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Празничната церемония бе открита от заместник-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Георги Вълчев. В своето приветствие той посочи, че в навечерието на своята 134-годишнина Алма матер за пореден път отваря своите врати, за да открие новата учебна година. Той припомни, че в историята е имало години, когато това не е било възможно, когато коридорите са оставали пусти, а аудиториите празни – например през 1912 г., когато започват Балканските войни.

2-1

Доц. Вълчев отбеляза, че войната за нас винаги е била нещо далечно, смътно и нереално, но днес тя отново е факт на няколкостотин километра от нас. По думите му в тази ситуация Софийският университет трябва да остане верен на основната си мисия – да бъде пазител на знанието, на вечния човешки стремеж към истината и да формира ядрото на днешната и утрешната българска интелигенция.

100
101

Доц. Вълчев се обърна към първокурсниците и посочи, че професионалният им път няма да е лек и изпълнен само със забавления, а ще изисква много работа от тяхна страна, ако постоянстват ще се радват и на буйната си младост. „Мечтайте смело, дайте воля на фантазията и на креативността си, не хитрувайте на дребно, не се задоволявайте само с написаното в учебниците и ще откриете пленителната сила на науката, силата на знанието“, подчерта зам.-ректорът и допълни, че тя ще ги води напред и ще ги превърне в знаещи и можещи хора, в личности и граждани на света и България.

12-1

В словото си доц. Вълчев благодари на всички преподаватели, които полагат огромни усилия: „В търсене на по-достойно заплащане на нашия труд се нагърбваме с много допълнителни дейности, които ни лишават от време за изследователска дейност, непрекъснато се увеличава административната отчетност и обрастваме с какви ли не правила, правилници и стратегии, които понякога дори взаимно си противоречат. Ето защо крайно наложително е вече държавата да уреди по адекватен начин въпроса с базовото заплащане на преподавателския труд в сферата на висшето образование, а проектното финансиране да допълва научната, изследователската и публикационната ни дейност“.

Той посочи още, че академичната колегия на Софийския университет ще подкрепи всеки един смислен опит образователна система бъде променена към по-добро, но подобна промяна би била възможна само в колегиален диалог с висшите училища. В заключение доц. Вълчев припомни думите на един от създателите на Софийския университет – проф. Иван Шишманов. Когато се водят политическите прения дали младата следосвобожденска България си е навила на харча за да си позволи лукса да открива университет, в една своя забележителна статия по този повод той заявява следното: „Един народ, който притежава солидни качества като нашия, е достоен да съществува и достоен да се приеме в семейството на цивилизованите народи!“.

5-1

„Мисля, че тези думи обясняват защо всеки един от нас се е нагърбил с мисията да развива авторитета и традициите на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, като с тях бих искал да ви пожелая, уважаеми колеги, да бъдете живи и здрави и да продължавате да го правите все така всеотдайно! А на всички първокурсници още веднъж – добре дошли в нашата Алма матер и на добър час, колеги!“, каза доц. Вълчев и откри новата академична учебна година.

Цялото слово на доц. Вълчев може да видите тук .

11-1

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов приветства присъстващите с новата учебна година. По думите му Софийският университет е висшето училище с най-голям принос за развитието на българското образование и наука. Националните традиции в осъществяването на висшето образование са възникнали, развили са се и са се утвърждавали именно чрез дейността на най-старото висше училище, а общочовешките ценности са присъщи на образователната и възпитателната дейност в университета, посочи проф. Сашо Пенов.

4-1

Университетът години наред показа своята функционалност и полза за българското общество. Ние сме единни в нашето многообразие“, каза още министърът на образованието и изтъкна, че Алма матер е международно признат и присъства в рейтинговите класации заради успехите на преподавателите. Упражняването на академичните свободи е гарантирано не само от законите на страната, а и от разбирането и убежденията на академичния състав на Университета, избрал като свое призвание нелекия път да предава знанията си на студентите, да развива съвременна наука.

14-1

По думите на министър Пенов възпитаниците на Софийския университет като високо квалифицирани специалисти са горди с образованието, получено в него. Те са в основата на развитието на българската икономика, демократичното развитие на българския обществен живот. Софийският университет е пример за отношение между студентски съвети и академичен състав.

Накрая на приветствието си проф. Сашо Пенов пожела здраве и воля за преодоляване на предизвикателствата и същевременно винаги млад по дух университет и на добър час.

l-6-1

След като бяха представени деканите на 16-те факултета на Софийския университет, по традиция бяха оповестени имената на първокурсниците, лауреати от националните олимпиади .

l-12-1

Те получиха студентските си книжки от доц. Вълчев и от министър Пенов.

l-9-1

Председателят на Студентския съвет на Софийския университет Антонио Стоичков поднесе поздрав от свое име и от името на членовете на студентското самоуправление в Университета, както и от името останалите студенти и докторанти. Обръщайки се към първокурсниците, той ги поздрави за това, че са избрали да прекрачат прага на най-старото, най-голямото и най-доброто висше училище в България. Той допълни, че Университетът отваря врати за 134-ти път за най-добрите ученици в България и че на местата, на които седят днес първокурсниците, са седели велики български учени, държавници и общественици, оставили и оставящи своите следи както в българската така и в световната история, изпълнени със същото вълнение и може би притеснени, чудещи се какво ги чака в бъдещето и дали са направили правилния избор.

13-1

Председателят на Студентския съвет увери младите си колеги, че са направили правилния избор. „Нашата Алма матер ще ви даде всичко нужно, за да преуспеете. Ще ви даде знанията, съпоставими с тези, които водещите университети в света могат да дадат, ще помогне да оформите вижданията си за света без да ви казва какви да са те, ще впрегне амбициите ви и ще ви покаже как да ги постигнете, като ви научи, че винаги можете повече от това, което очаквате от себе си, и ще ви даде приятелите, хората, които ще са с вас завинаги“, каза той и допълни, че Университетът ще им даде и едно „лошо“ качество – никога няма да са доволни от това, което виждат както тук, така и отвъд стените на Алма матер, защото ще знаят, че може повече, защото ще се научат, че винаги може повече. „Ще виждате потенциала във всичко, както нашите професори виждат потенциала в нас и, най-важното, ще знаете как или поне откъде, да започнете, за да постигнете дори и своите непостижими очаквания… и ще ги постигнете“, каза още Антонио Стоичков.

10-1

Той отбеляза, че още от днес могат да започнат да гонят очакванията, които имат чрез Факултетните студентски съвети и Студентски съвет, които концентрират тези стремежи, водени от това „лошо“ качество и знанието, че винаги може повече, а когато сме заедно, можем всичко. „Това ни „лошо“ качество е именно „нещото“ което ни различава от останалите, и това „лошо“ качество ни прави най-добри. Търсете себе си, учете, развивайте се, следвайте сърцето си, бъдете критични, дайте своя личен пример и оставете следа в историята!“, призова в заключение Антонио Стоичков.

15-1

Тържеството приключи с две изпълнения на Университетския състав за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.

Празничният ден продължи с тържествено посрещане на първокурсниците в 16-те факултети на Алма матер.

1-1

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":