Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2021 г. на международната магистърска програма „Право на ЕС“

   
Завърши випуск 2021 г. на международната магистърска програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, абсолвентите от випуск 2021 на магистърската програма „Право на Европейския съюз“ към Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си. Завършилите програмата са 16, от тях четирима са с отличен успех.

Събитието бе открито от ръководителя на международната магистърска програма доц. д-р Христо Христев, който заяви, че завършването на една университетска програма винаги е вълнуващ и тържествен момент. „Той бележи щастливия край на един съвместен път, който студентите и преподавателите изминаваме заедно. Вие, студентите, за да надградите знанието, което вече имате, а ние, за да изпълним за поредна година мисията, която ни е довела в Университета и която ни дава смисъл“.

1-1

Доц. Христов отбеляза, че в ден като този има и малко радост, и малко тъга. Радост за абсолвентите, защото са успели в едно предизвикателство – и то не леко, тъга за преподавателите, защото се разделят с поредния випуск, с който са имали удоволствието да работят.

1-2

Заместник-деканът на Юридическия факултет доц. д-р Камелия Цолова поздрави абсолвентите от името на деканското ръководство на факултета с успешното завършване на магистърската програма по право на Европейския съюз. Тя отбеляза, че дипломата, която ще получат, доказва важни неща за тях. На първо място, че всеки от тях е изкушен от желанието да се развива и усъвършенства. „Това е особено ценно качество в днешната сложна и динамична реалност, която изисква от всеки от нас непрестанни усилия. Стремежът към развитие заслужава уважение, признание и окуражаване“, допълни още заместник-деканът и подчерта, че придобиването на нова образователна степен е финалният момент на един процес, който всеки от завършващите е започнал, защото ясно е съзнавал нуждата от разширяване, задълбочаване, от надграждане на своите знания и умения.

1-6

Бъдете сигурни, че това е правилният път към успеха – и личен, и професионален. Защото е полезен и благотворен не само за вас, но и за всички останали“, каза още доц. Цолова. Тя отбеляза, че придобитата диплома доказва, че дипломантите не се боят от предизвикателства, както и че всеки от тях е успешен. Доц. Цолова поздрави всички за успешното им завършване и им пожела здраве, кураж и успехи.

1-5

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Васил Маринов поздрави дипломантите от свое име и от името на ректорското ръководство. „Винаги съм казвал, че дипломата е важна, но още по-важно е какво седи зад тази диплома“, каза той и изрази искрената си увереност, че зад техните дипломи ще стоят хора знаещи, можещи, хора, които са способни да се справят с различни предизвикателства. Заместник-ректорът отбеляза, че те са подготвени в една сфера, в която предизвикателствата са много и много динамични, бързо променящи се.

1-7

Накрая проф. Маринов пожела на дипломантите здраве, лични и професионални успехи и обяви випуск 2021 на магистърската програма „Право на Европейския съюз“ за завършил.

1-8

Специален поздрав към абсолвентите поднесе и заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев. В него той акцентира върху задълженията, които следват след получаването на дипломата, като основното задължение е да влияят върху ритъма и върху мисленето на обществото. „Според мен оттук нататък все повече трябва да си дадете сметка, че от вас зависи в голяма степен кое е правилно или неправилно, справедливо и несправедливо, морално и неморално. Защото вие вече официално се превръщате в цвета на обществото“, каза още заместник-министърът и пожела успех на всички.

1-9

В рамките на тържеството доц. Иван Стойнев, преподавател в магистърската програма, изнесе академично слово. Той започна с цитат от един от любимите му романи „Мемоарите на Адриан“, в който френската писателка Маргьорит Юрсенар пише: „истинското родно място е там, където за първи път сме обърнали осъзнат поглед върху себе си“. И допълни, че именно тези места в средните векове са назовавани Алма матер. Традиция, запазена и до днес за обозначаване на университетите, като онова средище на просвещение, образование, наука и култура, което стои в началото и края на всеки етап от цивилизацията.

1-4

В словото си доц. Стойнев подчерта, че именно университетът в днешно време трябва да е онова място, в което всяко ново поколение трябва да бъде насърчавано да прави смел избор, контрастиращ с доминиращите доктрини. „Защото повече от всякога имаме нужда от хора, които да превръщат знанията си в критичен, изискващ поглед, а не да бъдат подвластни на слепотата и конформизма. В днешното общество един млад човек лесно може да научи, че с пари може да бъде купено всичко – от власт до успех, но да пропусне, че знанието не може да бъде купено. Знанието е плод на индивидуално завоевание в труд, който никой не може да направи вместо вас“, каза още доц. Стойнев.

Обръщайки се към най-младите си колеги, той изрази надеждата си, че те са успели да погледнат на себе си по един осъзнат и задълбочен начин, да са развили способността си да бъдат критични. Защото само така ще успеем да сформираме онази критична маса от хора откриватели, мислители и идеолози на обществото.

Доц. Стойнев подчерта, че днес абсолвентите завършват магистърска програма, утвърдила се през годините като една от най-престижните. Но обърна внимание, че те завършват преди всичко в Софийския университет и още по-точно в неговия Юридически факултет. А това има своята отговорност. Той разказа накратко лични спомени, които са му показали какво означава да бъдеш възпитаник на този университет.

1-15

Доц. Стойнев не скри гордостта си и удивлението си от упоритостта и отдадеността на дипломантите и подчерта, че никой нищо даром не им е дал. „Вече няма на какво да ви науча. Но ми позволете да Ви дам един личен съвет. Точно, когато си помислим, че нещо е прекалено трудно, за да го направим, настъпва моментът, в който сме най-способни. Ако просто приемем, че опцията „отказвам се“ не съществува. И това правило е всеобхватно. То работи и в любовта, и в професионален план, дори и в отношенията ни с близките. Във всеки от нас има сили, които изскачат в онзи критичен момент, в който сме на предела си, но за да се случи това, се изисква още малко усилие – да оставиш чашата да прелее, за да ти тръгне по вода.“, каза доц. Стойнев и допълни, че днес повече от всякога е убеден, че завършващите могат да се справят с всичко, което животът им поднесе, както и че ще гледат напред, уверени в следващите им успехи.

Накрая той пожела на всички много успех и изрази надеждата да имат възможност да се виждат още много пъти.

1-10

Церемонията продължи с връчване на дипломите.

1-11
1-12
1-14